Mun oma kiinnostus terveyttä, hyvinvointia ja wellnessiä kohtaan alkoi 15 ikävuoden kieppeillä, kuntosalitreenin muodossa. Silloin wellness tarkoitti kyllä lähinnä Fitness-muroja ja vähärasvaisuutta, mutta se sytytti sisälläni kipinän, joka palaa (tai pikemminkin roihuaa) edelleen 🙂 Lukiossa viimeistään huomasin, miten kaikki terveysaiheinen tuli itselleni luonnostaan, ja kirjotinkin terveystiedosta L:n. Aloin kiinnostua siitä, miten elintavat ja ruokavalio olivat yhteydessä siihen, miten voimme ja muutenkin ihmisen kokonaisvaltaisuus alkoi kiehtoa. Suolisto-ongelmat myös “pakotti” mut tarkkailemaan omia syömisiä, josta alkoi pitkä koulu siitä, miten jokainen pystyy vaikuttamaan omaan oloon ja terveyteen syömällä hyvin, liikkumalla sopivasti ja oppimalla tietoisuutta.

Matka ei ole omalla kohdalla ollut suoraviivaista edistymistä, vaan oikeestaan monesti seurannut kaavaa; kaksi askelta eteen, yksi taakse.. Mukaan on mahtunut niin suolisto- ja hormonitoiminnan ongelmia, kuin raskauksia ja ylikuntoakin, jotka on kaikki olleet mulle omanlaisia haasteita. Niiden kohdalla on pitänyt tarkkailla omia tekemisiään, miettiä missä on mennyt vikaan, heittää haitalliset tavat menemään ja kokeilla uusia asioita. Tän kymmenen vuoden aikana oon oppinut ihan hirveästi itestäni, voimavaroistani, siitä mikä sopii juuri mulle, sekä ylipäänsä paljon kokonaisvaltaisesta terveydestä ja hyvinvoinnista. On välillä hauskaa ajatella aikaa taaksepäin, esim. niitä päiviä kun Knorrin lasagnette oli parasta ruokaa jota tiesin, kun rahka ja raejuusto oli oman ruokavalion kulmakiviä, tai kun raakakakku maistui ensimmäistä kertaa ihan törkeen hyvälle 🙂

Vaikka wellnessistä ja hyvinvoinnista on puhuttu jo vuosia, niin tuntuu että yhä useampi on alkanu priorisoimaan omaa terveyttä ja hyvinvointia parin viimeisen vuoden aikana ihan eri tavalla. Monilta osilta ajattelen sen tulleen lähes välttämättömäksi länsimaisen elämäntyylin vuoksi.. Altistumme jatkuvasti stressille ja erilaisille ärsykkeille. Median takia suhtautuminen ruokaan voi olla kieroutunut ja passiivinen elämäntapa heikentää terveyttä. Tämän kaiken keskellä ihmiset on alkaneet huomaamaan, miten paljon he voivat itse vaikuttaa mm. omaan vointiin, stressitekijöihin ja sairauksien ehkäisyyn.

Pääpaino on kuitenkin siirtynyt ruokavalion ja liikunnan tarkkailemisesta enemmän kohti kokonaisvaltaista terveyttä. Sekä fyysistä että henkistä terveyttä ja hyvinvointia. Ei fokusoida enää siihen, montako vihersmoothieta juo viikossa, paljonko on rasvaprosentti tai montako kilometriä on tullut tänään lenkkeiltyä, vaan puhutaan entistä useammin tasapainosta, itsensä hoitamisesta ja tietoisesta elämäntyylistä. Keskitytään siihen, että voidaan hyvin omassa kehossaan niin sisäisesti kuin ulkoisestikin; sisäinen hyvinvointi on ikäänkuin perusta, jolle terve keho rakentuu.

Hyvän terveyden tavoitteleminen ei tietenkään tee autuaaksi, eikä sen tule vallata koko elämää. Ajattelen sen kuitenkin olevan niin keskeinen osa elämää, että sen eteen on syytä tehdä hieman töitä 🙂 Ajattelen myös, että koska terveydestä joutuu kuitenkin maksamaan jossain vaiheessa elämäänsä, niin teen sen mieluummin nyt mm. huolehtimalla ravitsemuksesta, liikkumisesta ja henkisestä hyvinvoinnista, jotta voin parantaa omia mahdollisuuksia elää terveenä mahdollisimman pitkään.

Wellnessin ja hyvinvoinnin kohdalla on mielestäni tärkeää se, ettei koskaan tule “valmista”. Itekin opin uusia asioita edelleen joka päivä. Vaikka ruokavalion merkityksestä paljon puhunkin, niin yhä paremmin alan ymmärtää, ettei terveellisinkään ruokavalio paljoa auta, jos stressitasot on taivaissa, unta ei tule riittävästi tai sosiaaliset suhteet on ihan solmussa. Mulle wellness tarkoittaakin enemmänkin elämäntapaa.. Se on pieniä paivittäisiä valintoja, jotka kumuloituu paljon suuremmaksi ja vaikuttaa suoraan tai välillisesti kaikkiin elämän osa-alueisiin. Se tuo iloa ja antaa voimaa, joka siirtyy helposti myös muuhun elämään; kun voi hyvin, voi auttaa muita, toteuttaa unelmia ja elää elämää, jossa on yksinkertaisesti enemmän superlatiiveja. Se on positiivisuutta, energisyyttä, iloa, sopivaa tasapainoa ja itsensä hoitamista. Hyvinvointia kaikilla elämän osa-alueilla, joiden ansiota pystyy rakastamaan itseään ja omaa elämäänsä 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *