Kävin eilen tutustumassa Husulan puutarhaan tulevan yhteistyön tiimoilta. Hollolassa sijaitseva perheyritys on erikoistunut lähituotantoon, ja erityisesti salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Heidän valikoimastaan löytyy erilaisten salaattien lisäksi runsaasti yrttejä, sekä uutuutena versoja sekä vehnänorasta. Vierailun aluksi skoolattiin vehnänoras-shotit, jonka jälkeen puutarhan ihana omistaja Erika kertoi vähän puutarhan taustoja ja toimintaperiaatteita. Husulan puutarhalle on myönnetty Puhtaasti kotimainen -merkki, jonka lisäksi Erika palkittiin tänä vuonna Hollolan vuoden yrittäjä -palkinnolla! Käytiin sen jälkeen kurkkimassa kasvihuoneita, nähtiin taimien eri kasvuvaiheita, maisteltiin versoja ja puhuttiin kasvien elinvoimasta.

Täytyy myöntää, että itellä versoja on tullut käytettyä hävettävän vähän – lähinnä herneenversoa sen esteettisistä syistä.. Käynti puutarhalla ja versoihin tutustumisen jälkeen asiaan tulee ehdottomasti muutos, nimittäin versot ovat superfoodia parhaimmillaan. Pienessä versossa vitamiini- ja ravintoainepitoisuudet ovat moninkertaisia täysikasvuisiin vihanneksiin verrattuna, jonka ne sisältävät runsaasti antioksidantteja ja vihreää elinvoimaa. Ne sopivatkin täydentämään ruokavaliota ihan täydellisesti tähän pimeään vuodenaikaan, kun moni meistä tarvitsee vitamiineja ja voimaa. Versot ovat myös maukkaita ja aromikkaita, sillä ne sisältävät runsaasti makuaineita. Myös maistamieni auringonkukan- ja valkolupiiniversojen rapsakkuus ilahdutti!

Versojen kasvattaminen (eli idättäminen) on käynyt mielessä, mutta toistaiseksi jäänyt vain aikomukseksi. Kekkilän sivuilta löytyi tosi selkeät ohjeet versottamiseen, jos joku hommasta innostuu 🙂 Versoja voi lisätä erityisesti salaatteihin, leivän päälle (korvaa esimerkiksi kurkku tai salaatti välillä versoilla!), sekä lämpimien ruokien joukkoon. Myös smoothien joukkoon ne sopivat ihan loistavasti, tuoden smoothieen hurjasti hyvää tekeviä ravintoaineita. Haluaisitteko ohjeita näihin? 

Vaikka iteltä löytyykin kaapista moni eksoottisia superfoodeja aina mehiläisen siitepölystä inkamarjoihin, niin eniten itseäni kiehtoo kaikki kotimaiset superruuat. Lähialueilta löytyy ihan valtava määrä antioksidantteja ja ravinteita pursuavia ruoka-aineita, joita meidän pitäisi hyödyntää paljon, paljon enemmän. Pakastemustaherukat tai lupiininversot ei ehkä ole ollut se mediaseksikkäin superruoka, mutta odottakaa vain! Povaan niille erittäin valoisaa tulevaisuutta 🙂

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *