Suurin syy, miksi me ei saavuteta elämässä sitä mitä me halutaan, johtuu mielensisäisistä rajoittavista uskomuksista.

Ne saa meidät pysyttelemään tutussa ja turvallisessa, vaikka emme edes pitäisi siitän. Ne saa meidät pienentämään itseämme, asettamaan rajoja mahdollisuuksillemme, ja estävät meitä kasvamasta ja kehittymästä siksi ihmiseksi, joka haluaisimme olla. Jonka me tiedetään syvällä sisimmissämme olevan. Ne saa meidät tyytymään kädenlämpöiseen sen sijaan, että nautittais elämästä sen kaikissa väreissä. Ne estää meitä kukoistamasta ja elämästä täyttä elämää.

Jos oot kyllästynyt nykyiseen tilanteeseesi, kaipaat muutosta tai tunnet olevasi jumissa, niin tästä postauksesta saat työkalut omien uskomusten tarkastelemiseen ja muuttamiseen. Jos tilanteesi on ihan okei, mutta tiedät, että elämäsi, hyvinvointisi ja onnellisuutesi voisi olla vielä korkeammalla tasolla, niin saat tästä keinot uusien uskomusten rakentamiseen. Kun opit nämä keinot ja viet ne käytäntöön, elämäsi muuttuu tavoilla, joita et voi edes käsittää.

Se, että poljet paikoillasi, jumiudut vanhoissa tavoissa ja hakkaat päätä seinään päivä toisensa jälkeen, ei ole sinun syysi. Iso osa uskomuksista muodostuu lapsuudessa ennen 8 ikävuotta ilman, että me ollaan niitä tietoisesti valittu. Tyypillisesti uskomukset on myös henkilölle itselleen tiedostamattomia. Meidän aivot toimii siten, että kun tietoinen mieli toistaa jotain ajatusta tai tapaa riittävän monta kertaa, alitajunta ajattelee että okei, tän täytyy olla tärkeä hengissä säilymisen kannalta, joten asennetaan tämä automaattiseksi ohjelmaksi. Silloin aivojen ei tarvitse tehdä enää niin paljon työtä tai kuluttaa energiaa, vaan nämä automaattiohjelmat pyörii itsestään. Uskomukset vahvistuu ja muuttuu vuosien kuluessa niin automaattisiksi, että niitä tuskin edes huomaa tai osaa edes erottaa. Niistä tulee linssit, joiden läpi katsoo maailmaa – eräänlaiset filtterit, joita ei kohta enää edes huomaa.

Mikä on uskomus? Meillä kaikilla on lukematon määrä uskomuksia, joista suurin osa on syntyny lapsuudessa. Uskomus on ajatus, jota me toistetaan niin monta kertaa, että me aletaan uskomaan siihen. Kyseessä on nimensä mukaisesti uskomus, ei fakta: uskomukset ei tuu totuudesta, eikä niillä siis ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Uskomukset muokkaa sen, miten me tunnetaan, ajatellaan ja toimitaan; uskomukset vaikuttaa siis niihin tuloksiin, joita me elämässä saadaan – tai ei saada – aikaiseksi. Siksi meidän nykyinen todellisuus on näyttöä meidän ajattelun laadusta ja tasosta. Koti, pankkitilin summa, suhteet, se ketä me ollaan, on kaikki heijastusta meidän ajatuksia ja uskomuksia.

Uskomukset sijaitsee alitajunnassa, ja meidän alitajunta kuuntelee kaikkea mitä me sille sanotaan: jos toistaa jatkuvasti ajatuksia kuten en oo tarpeeksi hyvä, mä aina epäonnistun, kukaan ei rakasta mua ym, niin alitajunta ohjelmoi sen mieleen. Joka kerta kun yrittää tehdä jotain uutta ja erilaista, joka haastaa tätä ohjelmointia, alitajunta lähettää tietoiselle mielelle hälytyksen, että hei! tämä ei ole sitä, mihin sä uskot. Voi tulla epämiellyttävä, rauhaton ja pelokas fiilis, joka saa meidät usein palaamaan nopeasti takaisin mukavuusalueelle. Nopein tapa paljastaa omat uskomuksensa johonkin asiaan liittyen, onkin astua pois mukavuusalueelta 🙂

Uskomukset on meille tärkeitä, eivätkä ole siis vain huono asia. Jotkut uskomukset palvelee meitä hyvin ja vie meitä eteenpäin, rikastuttaen meidän elämää. Toiset taas rajoittaa meitä ja meidän elämää ihan turhaan, ja aiheuttaa paljon turhaa kärsimystä. Kaikista vaarallisimpia uskomuksia on nimenomaan kielteiset, itseäsi rajoittavat uskomukset, koska ne aiheuttaa enemmän harmia kuin juuri mikään muu toiminta.

Meidän uskomukset liittyy esimerkiksi siihen, minkä arvoisia me ollaan, mitä menestys, raha, parisuhde, hyvinvointi tai epäonnistuminen tarkoittaa. Uskomukset voi tunnistaa seuraavista lauseista:

 • Jos ___, niin ___
 • Aina, ei ikinä, ei koskaan, joka kerta
 • En ole riittävän hyvä.
 • En ole arvokas / rakastettu / tärkeä.
 • Aina epäonnistun.
 • Virheiden tekeminen ei ole sallittua.
 • En kuulu joukkoon.
 • Painonpudottaminen on mahdotonta.
 • Ei minulla ei aikaa liikkua/harrastaa liikuntaa/meditoida.
 • Naisiin/miehiin ei voi luottaa.
 • Raha on kaiken paha alku ja juuri.
 • En ansaitse tienata yli 3000€
 • Rahan tienaaminen vaatii raatamista.
 • Kukaan ei rakasta minua.

Koska uskomukset on opittuja asioita, me voidaan myös oppia muuttamaan niitä. Ite esimerkiksi elin pitkään todella rajoittavien uskomusten vankina siitä yksinkertaisesta syystä, että a) uskoin niihin niin vahvasti ja b) en tiennyt miten niistä pääsisi eroon. On nimittäin kaksi eri asiaa olla tietoinen omista mielen luomista rajoituksista ja ajatusvääristymistä, ja oikeasti päästä niistä eroon.

Uskomus on muodostunut siitä, että me ollaan päätetty uskoa siihen. Usein tämä päätös on tapahtunut tiedostamatta (varsinkin lapsuudessa, kun aivojen etuotsalohko, eli kriittisen ajattelun alue, ei ollut vielä kehittynyt). Muuttamalla meitä huonosti palvelevia ajatuksia ja uskomuksia hyödyllisiksi ja tarkoituksenmukaisiksi, me voidaan saada aikaan merkittäviä muutoksia meidän elämässä. Siis todella merkittäviä. Se, että sä päätätkin uskoa jotenkin toisin, voi muuttaa sun elämän täysin.

Uskomuksia voi muuttaa. Se voi tapahtua muutamassa sekunnissa tai se voi viedä hieman kauemmin, mutta muutos kiteytyy yhteen asiaan: me voidaan päättää uskoa toisin.

Näin muutat uskomuksiasi. Ensimmäinen steppi on uskomuksista tietoiseksi tuleminen. Omista uskomuksistaan voi tulla tietoiseksi tarkkailemalla omia ajatuksia, reaktioita ja toimintamalleja. Varsinkin niissä tilanteissa, joissa herää jotain epämiellyttäviä tunteita, ahdistusta, selityksiä syy-seuraussuhteista tai sanoja kuten aina, ei ikinä, ei koskaan, on hyvä pysähtyä kysymään itseltään, mihin maailmankuvaan, käsitykseen itsestä ja muista tämä reaktio perustuu.

Tämä on välttämätöntä sen takia, että uskomus on voimakkaampi kuin älyllinen ajattelu. Voi tietoisesti ajatella, että “olen arvokas” tai “virheiden tekeminen on sallittua”, mutta jos sisimmässään uskoo toisin, tulee tämä syvemmällä oleva uskomus lopulta ohjaamaan omaa toimintaa. Et voi ajatella yhdellä tavalla ja saavuttaa toisenlaisia tuloksia: et voi kylvää kauraa ja saada ohraa. Siksi tietoisuus on välttämätöntä.

Ajattelumallien lisäksi on hyvä tulla tietoiseksi siitä, mitä tunteita uskomuksiin on sitoutunut. Onko liittänyt niihin esimerkiksi pelkoa, häpeää, vihaa, arvottomuutta? Kaikilla asioilla on vain se merkitys, jonka sille ajatuksissa antaa, joten voi olla hyödyllistä kyseenalaistaa uskomuksiin liittyviä tunteita ja laskea niistä irti. Tämä oli itelle toinen iso oivallus, kun ymmärsin että kaikki asiat, tapahtumat ja kokemukset on neutraaleja, ja mulla on mahdollisuus päättää minkälaisen merkityksen asioille annan. Jos voin valita, millaisia tunteita yhdistän uskomuksiini, miksi en yhdistäisi niihin mahdollisimman rakentavia sellaisia? Samalla tämä vaati ihan jäätävää vastuunottoa omasta elämästä.

Ala kyseenalaistamaan jokainen ajatus, tarina ja uskomus. Byron Katie ohjaa tarkastelemaan ajattelumalleja kyseenalaistamalla niiden totuudenperän. Voit kysyä jokaisen uskomuksen kohdalla, onko tämä totta? Voinko olla 100% varma, että se on totta? Miten toimin, kun uskon sen olevan totta? Miten toimisin, jos en uskoisi sen olevan totta? Monesti me myös siirretään menneisyyden (negatiivisia) kokemuksia suoraan tulevaisuuden kokemuksiin. Esimerkiksi jos on aiemmin epäonnistunut kahdessa työhaastattelussa tai dieetissä, luodaan uskomus että kaikki tulevaisuudenkin yritykset epäonnistuvat. Kysy siis itseltäsi, pitääkö uskomus aina paikkansa?

Jos tunnet olevasi jumissa tai kaipaat muutosta jollain elämän osa-alueella, taustalla vaikuttaa mitä todennäköisimmin jokin uskomus. Esimerkiksi jos henkilö ei koe olevansa riittävän hyvä, hän saattaa arastella uusien haasteiden kohtaamista, oman mielipiteen sanomista, palkankorotuksen tai treffiseuran pyytämistä vaikka olisi kuinka pätevä, mukava, osaava ja arvokas. Jos henkilö uskoo aina epäonnistuvansa tai omaavansa huonot geenit, painonpudotus tai elämäntapamuutokset todennäköisesti ajautuu karille.

Tämä johtuu siitä syystä, että se mihin me keskitymme, lisääntyy; voit omilla ajatuksillasi luoda eteenpäin vievän positiivisen kehän tai päinvastoin kehitystä lamauttavan noidankehän.

On tärkeää myös ymmärtää, että uskomusten syntymisellä on ollut jokin syy. Niiden taustalla on usein jokin positiivinen aie, oli se sitten pyrkimys suojella henkilöä esimerkiksi pettymyksiltä tai saada huomiota, arvostusta ja rakkautta. Alun perin ne on voineetkin palvella tarkoitustaan hyvin, mutta nyt ne saattaa vain rajoittaa omaa toimintaa.

Jos pystyt tunnistamaan tarpeen, jota uskomus on palvellut, niin kehitä itsellesi uusi, hyödyllisempi uskomus, joka täyttää saman tarpeen. Jos oot esimerkiksi lapsena luonu uskomukset siitä, että suorittaminen ja pärjääminen = huomio, rakkaus, se voi näkyä aikuisena edelleen ylisuorittamisena, ylitöiden tekemisenä ja rentoutumisen vaikeutena. Kun tämän tiedostaa, voit miettiä miten voisit tuntea olosi rakastetuksi ja saada huomiota ilman, että joudut tekemään sen oman terveyden ja hyvinvoinnin kustannuksella.

Mitä enemmän luovut omista rajoittavista uskomuksista, sitä enemmän uskallat olla enemmän aito oma itsesi ja ilmaista mielipiteesi ja tunteesi. Kun rajoittaviin uskomuksiin liittyvät ahdistuksen, pelon ja vihan tunteet alkaa vähentyä, alkaa se näkyä omassa mielentilassa ja käytöksessä positiivisesti. Stressi alkaa vähentyä, hyvinvointi ja elämänlaatu kohentua.

Uskomukset estää sua tulemasta siksi ihmiseksi, joka haluat olla.

Ite tiedän, miltä tuntuu elää lähes halvaannuttavien rajoittavien uskomusten kanssa. Tiedän miltä tuntuu elää omien mielen blokkien vankina, haluta ja toivoa enemmän, mutta tuntea niin suurta resistanssia pelkästään oman mielen vuoksi. Niiden työstäminen on ollut yksi haastavimpia, mutta voimaannuttavampia asioita omassa elämässä, joka on osoittanut sen, kuinka mieletön voima meidän mielellä on.

Jos jonkun asian voisinkin menneisyydestäni muuttaa, se olisi nimenomaan näiden rajoittavien uskomusten ja ajattelumallien muuttaminen paljon, paljon aiemmin. Multa kului liian monta vuotta niiden uskomiseen ja niiden kautta elämiseen, enkä halua, että kukaan muu joutuisi kokemaan samoin. Siksi oon alkanut siirtymään ravinto- ja treenipainoitteisesta hyvinvointivalmennuksesta enemmän kohti muutosvalmennusta, ja hyödyntämään mentaalivalmennuksen työkaluja sisäisen menestyksen saavuttamiseen.

Jos haluat päästä vapaaksi sua rajoittavista uskomuksista, poistamaan henkiset esteet ja luomaan elämän, jossa voit päästää koko potentiaalisi valloilleen, klikkaa tästä henkilökohtaiseenvalmennukseen. Miten elämäsi muuttuisi?

Olet vain yhden päätöksen päässä täysin erilaisesta elämästä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *