Löysin meditaation silloin, kun muuta vaihtoehtoa ei ollut. Olin vuosia kiirehtinyt aina vaan seuraavaan tavoitteeseen, eikä mulle tullut mieleenkään pysähtyä tai hidastaa tahtia. Oikeastaan ajatus hiljaa paikallaan istumisesta tuntui paitsi kidutukselta, niin myös täydelliseltä ajanhukalta. Mulla oli kymmeniä to do-listoja, joita kahlasin läpi hajamielisenä ja sellaisella vauhdilla, etten oikeastaan ehtinyt pysähtyä sen äärelle, mitä olin tekemässä – saati sitten nauttia elämästä. Ajatelin, että onnen ja menestyksen salaisuus oli tehdä enemmän ja nopeammin, ja mielellään täydellisesti ja ylisuorittaen. Olin kärsimätön ja äreä, ja triggeröidyin helposti pienistäkin asioista. Puskin itseäni menemään ja tavoittelin hyvinvointia kaikkien mahdollisten ruokavalioiden ja liikuntaohjelmien kautta. Elin täysin mielestä käsin, ja työnsin tunteet (oikeastaan epämiellyttävät, negatiiviset tunteet) näkymättömään laatikkoon piiloon muilta, ja varsinkin itseltäni. Olin kadottanut kosketuksen omiin tunteisiini niin perinpohjaisesti, että tein isoja päätöksiä niiden tunteiden pohjalta, joita en edes tiennyt tuntevani. Ironista tässä oli se, että ulkopäin katsottuna elämäni näytti rullaavan oikein hyvin, ja kuvittelin tekeväni kaiken oikein ja huolehtivani itsestäni hyvin.

Stoppi tuli rajusti ja yllättäen; ajauduin ylikuntoon (liikunta oli ainoa stressinhallintakeinoni), minulla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta, parisuhteeni ajautui kriisiin, ahdistuneisuus alkoi aiheuttamaan fyysisiä oireita, ja löysin itseni täysin uupuneena oman elämäni oravanpyörästä. Tunsin olevani hukassa, jumissa ja fyysisesti ja henkisesti aivan loppu. Tunsin olevani paiskautunut seinää vasten, eikä mulla ollut muuta vaihtoehtoa, kuin pysähtyä, antautua ja kääntyä sisäänpäin.. ja etsiä rauha, ilo ja hyvinvointi sisältäni. Silloin elämääni astui meditointi.

Tai olin jo vuosia tätä ennen harjoittanut meditaatiota, mutta vasta oman elämän romahtamisen myötä ymmärsin, mistä meditaatiossa oli pohjimmiltaan kyse. Ensimmäiset vuodet meditaation parissa oli hyvin haparoivia, koska suorittaja-minä koitti saavuttaa siinäkin täydellistä lootusasentoa ja ajatuksista vapaata mieltä. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin aloin alun perin meditoidakin sen vuoksi että olin lukenut, että lähes kaikki hyvin menestyneet ihmiset meditoivat… Mulla oli tietty mielikuva siitä, millaiselta meditaation kuului olla (tiedätte varmaan: parrakas, valkopukuinen mies istumassa kallionkielekkeellä sormet ympyrän muodossa polvien päälle..) Kun siis alotin meditaation, istuin alas lattialle, ristin jalat, suljin silmät ja pyrin kaikin keinoin pysäyttämään ajatukseni ja tyhjentämään mieleni. Joskus saatoin laittaa rauhoittavaa musiikkia soimaan taustalle, ettei ympäristön äänet häiritsisi niin paljon, mutta aina sama juttu. Pinnistelin pitääkseni ajatukset poissa, ja parin minuutin kuluttua olin ihan loppu ja ärsyyntynyt. Ei auttanut vaikka kokeilin keskittyä hengitykseen, istuin tyynyjen päällä, tai pidin sormia hienoissa asennoissa.. Autuuden tunteen, chakrojen tasapainottumisen ja hyvänolonhormonien sijaan tunsin lähinnä kipua alaselässä ja kovan lattian jalkojeni alla. Rauhaton mieleni syötti vaihtelevia elokuvia sellaisella tahdilla, että useimmiten vaan laskin sekunteja meditaation loppumiseen. Jäin aina ihmettelemään, missä meditaation salaisuus oikeen piili?! Miten joku näin epämukava on voinut olla olemassa jo tuhansia vuosia ja aikaansaada niin paljon hyviä vaikutuksia? Mikä tässä on niin vaikeeta?

Koska olin täysin vakuuttunut meditaation hyödyistä, halusin entistä kovemmin päästä kokemaan muiden hehkuttamaa syvää rauhaa ja täydellistä blissiä, enkä suostunu luovuttamaan, vaikka tunsinkin itteni epäonnistuneeksi meditoijaksi. Kaipasin jotain helposti lähestyttävää, yksinkertaista, tehokasta ja toimivaa. Halusin työkalun, jolla voisin ladata akkuni ja irrottautua arjesta muutaman minuutin ajan – en pukeutua kaapuun, polttaa suitsukkeita, tai joutua opettelemaan sanskritin kieltä voidakseni meditoida. Kuuntelin podcasteja, luin Eckhart Tollea, Jon Kabat-Zinniä ja Maharishi Mahesh Yogia. Kokeilin kaikkea hiljaisesta meditaatiosta mindfulnessiin ja ohjattuihin visualisaatioihin, latasin erilaisia meditaatiosovelluksia, osallistuin kursseille ja harjoittelin. 

Muutos tapahtui, kun lakkasin yrittämästä. Aloin pikku hiljaa pääsemään käsiksi olemattomuuden tilaan (edes ihan hetkittäin!) ja kokemaan makeita meditatiivisia hetkiä poukkoilevien ajatusten lomassa. Voitte kuvitella minkälaisia voitontansseja tein tällaisten harjotusten jälkeen! Tajusin, että olin aiemmin yrittänyt ihan liikaa; olin pinnistellyt, pakottanut, vaatinut – tehnyt siis kaikkea sitä, mitä meditaatiossa ei kuulu tehdä. Mitä enemmän opin päästämään irti ja lakkasin yrittämästä, sitä syvemmälle pääsin. Sitä vaivattomammaksi istuminen kävi. Sitä enemmän aloin meditaatiosta nauttimaan, ja sitä useammin halusin palata sen pariin. Löysin mulle toimivan tavan meditoida, ja silloin elämäni alkoi muuttua.

Sain vihdoin taukoa omista ajatuksistani ja selkeyttä mieleeni. Opin mitä tarkoittaa olla läsnä tässä hetkessä, ja se oli yksi suurimpia muutoksia omaan elämääni; koen, että olin ollut niin paljon omassa mielessäni, että mulla oli mennyt nykyhetki täysin ohi.. ja kuinka monen vuoden ajan? Aloin tulemaan tietoisemmaksi omista ajatuksista ja tunteista, ja ensimmäistä kertaa vuosiin pysymään kehossani epämiellyttäviä tunteita kohdatessani. Meditaation avulla opin tunnistamaan milloin olen stressaantunut, ja opin käsittelemään stressin sen sijaan, että työnsin sen pois tai uuvuin sen taakan alle. Nykyään pystyn hillitsemään paremmin automaattiset reaktioni ja reagoimaan tietoisemmin haastaviin tilanteisiin. Otan vastuun elämästäni enkä vain reagoi minulle tapahtuviin asioihin sattumanvaraisesti tai paahda menemään täysin autopilottiohjauksella. Olen tehokkaampi, keskittyneempi ja rauhallisempi. Ja mikä parasta, tunnen olevani elämässä kiinni eikä elämän pienet hetket jää minulta huomaamatta.

Jos haluat oppia meditoimaan, lähde mukaan FIND YOUR ZEN -meditaation verkkovalmennukseen. 3 viikossa opit työkalut siihen, että osaat kurssin jälkeen meditoida missä vaan, milloin vaan – ilman sovelluksia, ohjattua äänitteitä tai muita apukeinoja. Ilmoittaudu mukaan täältä. KURSSIN SAA NYT -30€ KOODILLA YHDESSA.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *