Tammikuun eka!! Tervetuloa vuosi 2018! Toivottavasti teillä oli kiva uusivuosi, ettekä aloittanu vuotta yhtä tummilla silmänalusilla ja suurilla silmäpusseilla, kun mitä mä tänään 😉

Ootteko tehneet uudenvuodenlupauksia? Ja jos ootte, niin millaisia? Vai kuulutteko siihen porukkaan, joka ei tee lupauksia ollenkaan? Mä en tänä vuonna tehnyt mitään varsinaisia lupauksia, mutta toiveita, haaveita ja tavoitteita oon sen sijaan miettinyt ja kirjotellut ylös, koska uskon että niiden miettiminen tietoisesti on ensimmäinen askel niiden saavuttamiseen. Toisaalta, mun mielestä on yksi ja sama muotoileeko asiat lupauksiksi itselleen, yleisiksi tavoitteiksi vai pelkästään arkisiksi asioiksi, joihin haluaa kiinnittää enemmän huomiota, jos niiden taustalla kuitenkin vaikuttaa sama voima; pyrkimys olla paras versio itsestään ja nauttia elämästä. Kysymys silloin kuuluu, miten nämä lupaukset saisi pidettyä ja tavoitteet saavutettua? Mitä tehdä silloin, kun kehitys takkuaa, tulee repsahduksia ja motivaatio tuntuu kadonneen?

Valitse innostava lupaus pakonomaisen sijaan. Sellainen, joka resonoi oman itsesi kanssa, joka on itselle tärkeä ja joka tuottaa iloa elämään. Muutosten tekeminen vaatii sisäistä motivaatiota, joten valitse sellaisia lupauksia jotka ovat itsessään motivoivia. Itsensä pakottaminen harvoin johtaa hyviin, pitkäaikaisiin tuloksiin vaan aiheuttaa lähinnä ahdistusta ja syyllisyyden tunteita.

Älä tee hätäisiä lupauksia, vaan mieluummin muutama huolella pohdittu ja valittu asia, johon haluat tosissasi panostaa. Mieti omia arvojasi, omaa elämääsi ja mihin suuntaan haluat elämääsi viedä tulevana vuonna. You can do anything, but you can’t do everything. Mihin asioihin panostaminen toisi suurimmat positiiviset muutokset elämääsi? Keskity niihin.

Keskity myös hyvään. Keskity hyvien tapojen ja asioiden lisäämiseen, älä kieltoihin tai rajoituksiin. Mieti mitä kaikkea voit lisätä elämääsi, ja mitä hyvää siitä seuraa. Näe ja tunne myös mielessäsi myös kaipaamasi lopputulos: miltä lupauksen saavuttaminen näyttää? Miltä se tuntuu? Miten se vaikuttaa elämääsi?

Määrittele lupaus tarkkaan. Ympäripyöreät ja epämääräiset tavoitteet eivät ole konkreettisia tai kovinkaan helposti mitattavissa, ja voivat jäädä sen vuoksi toteutumatta.. Määrittele lupauksesi niin, että ne ovat mitattavissa olevia, esimerkiksi aikaan tai paikkaan sidottuja ja tiedät tasan tarkkaan oletko saavuttanut lupauksesi vaiko et.

Muista myös realismi. Vaikka haaveita saa ja pitää aina olla, niin pyri muotoilemaan uuden vuoden lupaukset mahdollisimman realistisiksi. Hyvä lupaus on sellainen, joka vaatii itseltä pientä ponnistelua, mutta ei niin saavuttamattomissa oleva, että jää sen vuoksi toteutumatta.

Lupaa itseäsi varten. Lupauksen pitää olla oma, sisältä päin ohjautuva tavoite. Älä pyri toteuttamaan muiden ihmisten tavoitteita, älä tee lupauksia muita ihmisiä varten, äläkä miellyttääksesi tai parantaaksesi muiden ihmisten elämänlaatua. Kun haluat tosissasi sitä mitä lupaat, on siihen helpompi sitoutua – ja sitoutumista muutosten tekeminen vaatii.

Ota pieniä askeleita ja nauti matkasta. Pilko lupaus pienempiin osatavoitteisiin, tee muutoksia yksi kerrallaan ja etene pienin askelin kohti haluttua lopputulosta. Suuremman tavoitteen saavuttaminen on helpompaa, kun muistaa nauttia pienistä edistysaskelista. Pienikin askel, on askel eteenpäin.

Valmistaudu haasteisiin. Tyypillisesti uudenvuodenlupaukset ja muut elämänmuutokset noudattaa tiettyä kaavaa: ensin innostutaan, jossain vaiheessa meno hiipuu, tulee repsahduksia, ja lopulta unohdetaan tai haudetaan koko lupaus. Valmistaudu siis tulevaan matkaan ennalta niin hyvin kuin mahdollista, tunnista heikot kohtasi, käytä tervettä järkeä ja ole lempeä itseäsi kohtaan. Yhden repsahduksen takia ei tarvitse luopua koko lupauksesta kokonaan, vaan silloin voi palata alkutilanteeseen ja kysyä itseltään miksi tekee sitä mitä tekee. Mikä on lupauksen taustalla työntävä voima? Miksi lupaus on itselleen tärkeä?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *