Miten järjestää astetta terveellisemmät lastensynttärit niin, että tarjoilu a) ei vaadi sen enempää vaivannäköä kuin “tavalliset” synttärit b) ei ensisilmäyksellä paljasta olevansa terveellistä ja c) maistuu 7-vuotiaille tytöille ja pojille? Siinäpä haastetta kerrakseen, voin sanoa 😉

Olin jo aiemmin päättänyt, että sokeriöverisynttärit sai meidän taloudessa loppua. En ole herkuttelua vastaan, mutta omasta mielestä se määrä sokeria, mitä mini-ihmiset usein synttäreillä vetävät, on tarpeettoman suurta. Me aikuiset ollaan vastuussa siitä, millaisia tapoja ja normeja me lapsille luodaan, ja haluaisin hieman haastaa sitä länsimaalaista ajatusta siitä, että (lasten)synttäreillä pöydän tulisi notkua kaiken maailman kakkuja, keksejä, limuja ja karkkeja. Toki niitäkin saa olla, mutta kokonaisuutta voisi mielestäni tarkastella uusin (terveellisimmin) silmin.

Koska ko. synttärisankari tosiaan on jo ekaluokkalainen lady, oli hänet tietysti otettava mukaan menun suunnitteluun (vaikka pidätin tietysti oikeuden päättää tarjottavista, koska minähän olin vastuussa niiden ostamisesta ja valmistamisesta ;)) Synttäreiden teemana oli unicorn, joten tuli kakun ilman muuta olla suurta suosiota saavuttanut yksisarviskakku. Tytön toiveena oli suklaakakku vanilja-täytteellä, jonka lisäksi hän toivoi popcornia, karkkia, itse mehustettua mehua sekä kukkakaalia ja hummusta.

Suklaakakkuun mulla oli olemassa loistavaksi todettu gluteeniton ohje, joten nyt oli vain etsittävä hyvä vaniljainen täyte, joka olisi myös maidoton ja gluteeniton. Koska pidän haasteista, ajattelin turvautuvani kaupan kasvipohjaisiin vispikermoihin vasta siinä vaiheessa, jos omat kokeiluni eivät tuottaisi haluttua tulosta. Lueskelin läpi erilaisia vegaanisia vaihtoehtoja, ja lopulta päädyin vain tekemään raakakakkumaisen täytteen liotetuista cashewpähkinöistä, kookoskermasta, sitruunan mehusta ja vaniljajauheesta. Kakun päällystin sokerimassalla (elämäni ensimmäinen, ja todennäköisesti viimeinen, sokerimassakakku) ja koristeeksi tuli aiemmin viikolla värkkäämäni sarvi (tämä oli jo toinen kappale, kun ensimmäinen halkesi – oli meinaa paljon vaikeampi tehdä kuin miltä näyttää) ja korvat.

 

Harjan kanssa kävi hauska kömmähdys 😀 Kuorrute oli samaa cashew-kookospohjaista seosta, jonka värjäsin marjajauheilla ja sinisellä spiruliinalla. Kuorrutin kakun tyytyväisenä noin tuntia ennen vieraiden saapumista ja siitä tuli tosi kivannäköinen. No kakkuhan ei sarvineen mahtunut enää jääkaappiin joten se oli iskettävä parvekkeelle, jossa ajattelin olevan riittävän viileää juhlien alkuun asti. Mutta kuinka ollakaan, terassille paistoikin sen verran nätisti aurinko, että kun menin hakemaan kakkua sisälle, oli reunoilla olleet pursotukset sulaneet täysin pois…. Kookoskerma oli ehtinyt sen verran lämpenemään auringonpaisteessa, että vaaleanpunaiset kiehkurat oli mennyttä. Ei auttanut muu kuin kiikuttaa kakku nopeasti sisälle ja aloittaa pursotukset alusta 😀

Yksisarvisen teemaan oli itseasiassa helppo keksiä hieman terveellisempiä tarjottavia, kun pyrki ajattelemaan teemaan sopivia värejä. Hain ruohonjuuresta punaisen ja liilan sävysiä juureslastuja, ja päätettiin laittaa tarjolla valkoisia ja punaisia kasviksia hummuksen kanssa, jonka värjäsin pinkiksi tilkalla punajuurimehua. Banaani-mansikkasmoothieihin laitoin puolestaan pikkuriikkisen sinistä spiruliinajauhetta, jolloin niistä tuli hauskan vaaleansinisiä. Ostin myös jokaiselle vieraalle yhden karkkikäärön.

Mikä oli tarjottavien vastaanotto?

Kakku: Lähes kaikki vieraat ottivat kakkua, mutta lapsille cashewtäyte oli selvästi vähän vieraampi. Oon täyttänyt saman kakun aiemmin vegaanisella suklaamoussella, jota lapset on syöneet erittäin hyvällä ruokahalulla, mutta raakakakkumainen täyte oudoksutti. Ite tykkäsin kakusta kuitenkin paljon, ja söinkin rippeitä pitkin viikkoa, joten win-win jos multa kysytään 😀

Smoothie: Kaikki smoothiet menivät. Luulen, että siihen vaikutti myös söpöt minipullot ja pillit (jotka valitettavasti oli tällä kertaa muoviset).

Karkit: Karkit meni tietysti heti ensimmäisenä. Kun ne oli syötyä, yksi vieraista sanoi: “Mun synttäreillä on aina paljon enemmän karkkia.” Loppujen lopuksi laitoin tarjolle vielä yhdestä lahjasta paljastuneen karkkipussin.

Kasvikset ja hummus: Kasvikset pysyi lähes koskemattomina pitkän aikaa, kunnes alettiin vitsailemaan niiden olevan uutuuskarkkeja. Sen jälkeen moni nappasi lautaselleen porkkanatikkuja ja paprikaa 😀 hummusta kukaan ei kuitenkaan halunnut, ei edes synttärisankari.

Popparit ja sipsit: Poppareita syötiin, juureslastuja vähemmän.

Mitä opin?

Synttärit onnistuu hyvin ilman järkyttävää sokerihumalaa 😉 Lasten kohdalla esillepano on mielestäni tosi ratkaisevassa asemassa, ja esimerkiksi kasvikset olisi voinut laittaa tarjolle houkuttelevammalla tavalla. Nykyään on olemassa hyviä vaihtoehtoja sipseille (kaikki kikherne-, linssi- ja kaurasipsit), jonka lisäksi pyörittelin Ruohonjuuressa erilaisia karkin korvikkeita. Harmittaa etten lopulta ostanut maailman parasta vegaanista toffeeta, joka on makeutettu kookossokerilla, ja joka olisi ihan 100 varmasti maistunut myös lapsille. Aion meinaa ehdottomasti ostaa sitä meille jouluksi, niin verran herkkua se on. Ensi kerralla vaihtaisin kakun täytteen johonkin hieman lapsiystävällisempään versioon.. Opin myös, että huumorilla pärjää pitkälle. Tärkeintä on, että synttärisankari koki synttärit ja tarjottavat onnistuneiksi 🙂

PS. Olen aiemmin kirjoittanut lapsista ja terveellisestä ruokavaliosta, täällä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *