Asetin tälle vuodella pari tavoitetta: kokeilla enemmän uusia juttuja sekä testailla erilaisia rentoutusmenetelmiä. Eilen pääsin yhdistämään nämä kaksi asiaa, kun suuntasin FloatKallioon aikaiseen aamukelluntaan. Olin pitkään (!) lukenut ja kuullut kellunnan hyödyistä, ja paloin halusta päästä testaamaan sitä myös itse. Kellunnan on tutkitusti todettu rentouttavan ja rauhoittavan sekä kehoa että mieltä. Rentoutuskelluntaa on käytetty jo vuosikymmenien ajan sekä vähentämään stressiä että auttamaan esimerkiksi unettomuuden hoidossa, sillä kellunnan on todistettu laskevan mm. kortisolin tuotantoa. Kellunta rentouttaa fyysisesti muun muassa madaltamalla sykettä ja verenpainetta, vähentämällä maitohapon määrää veressä, sekä vaimentamalla kipuja. Myös lihakset pääsevät rentoutumaan ja jännitys lievenee.

Kelluntaa voi siis suositella jos olet stressaantunut tai kärsit univaikeuksista, mutta myös jos sinulla on jännityspäänsärkyä, kaipaat kivunlievitystä (esimerkiksi reumaan tai fibromyalgiaan aiheuttamiin oireisiin) tai sinulla on huono verenkierto. Kellunnasta voi saada myös apua ihoon (esim. psoriasiksen hoitoon), turvotukseen tai fyysisestä rasituksesta palautumiseen. Kellunnan sanotaan helpottavan meditatiiviseen tilaan pääsemistä, mutta parantavan myös luovuutta ja oppimiskykyä.

Kellunta tapahtuu kelluntatankissa, jonka kuoren suojassa, lämpimässä suolavedessä pääsee täydelliseen levon tilaan. Rentoutuskellunnan sanotaan olevan oikotie syvään rentoutumiseen ja meditatiiviseen tilaan, joka syntyy aistiärsykkeettömän kelluntatankin ansioista. Kelluntatakin vesi ja lämpötila vastaavat kehon lämpötilaa, ja pimeässä, äänettömässä tankissa keho ja aivot saavat levon kaikilta ärsykkeiltä. Kelluminen painottomassa tilassa on ainoa paikka, jossa voi tuntea kehonsa vapaaksi painovoiman vaikutukselta.

Varasin ajan siis Kalliossa sijaitsevaan, ihanaa FloatKallioon. Paikassa oli ihan mieletön feng shui ja sisustus oli kuin jostain uusimmasta Dekosta. Sain Lapuan Kankurin tohvelit jalkaan ja nopean esittelykierroksen tiloista sekä ohjeistuksen itse kelluntaan. FK:ssa on 2 vaaleaa huonetta ja yksi musta, ja olin mahdollisimman rentouttavan session toivossa varannut mustan huoneen. Ennen kelluntaa laitetaan korvatulpat korviin, käydään suihkussa, käydään tankkiin ja vedetään tankin kansi (halutessaan) kiinni. Musiikkia saa halutessaan kuunnella alussa hetken aikaa tai vaikka koko kellunnan ajan, tai vaihtoehtoisesti jättää se kokonaan pois. Up to you 🙂

En oo koskaan ollut mikään korvatulppien maailmanmestari, ja tälläkin kertaa toinen ei millään halunnut pysyä korvassa. Heitin ne siis pois ja ajattelin selviytyväni suolakorvien kanssa 😀 Vedin kannen kiinni, sammutin tankin valot ja asetuin kellumaan matalaan, 600 kiloa suolaa sisältävään veteen. Kelluntatankissa oli miellyttävää; oli lämmintä, pimeää ja hiljaista. Aluksi oli vaikeaa saada itteni täysin rennoksi, mutta hengityksen tasaantuessa ajatukset siirtyi pikkuhiljaa kohti unenomaista tilaa. Välillä lämmin ilma vaikeutti nenän kautta hengittämistä ja jouduin pari kertaa “haukkaamaan happea” suun kautta. Myös niskan saaminen rennoksi kesti hetken. En ole täysin varma torkahdinko jossain vaiheessa, mutta vietin unen rajamailla hyvän tovin ja ajantaju katosi kokonaan. Koska olin varannut ajan aamuseiskalta, tuntui siltä että sain jatkaa vielä hetken aikaa unia 🙂 Tunti kului loppujen lopuksi tosi nopsaa ja loppumusiikin saattelemana oli kiva herätä takaisin todellisuuteen.

Kellunnan jälkeen käydään taas suihkussa, jonka jälkeen saa käydä nauttimaan virvokkeita loungen puolelle. Sieltä löytyi myös ihan supermielenkiintoisia kirjoja ja lehtiä, joita olisin varmasti jäänyt lukemaan pidemmäksikin aikaa ellei koulupäivä olisi kutsunut.. Laittauduin ehostushuoneessa vielä kaikessa rauhassa, ihailin kasveja ja lamppuja ja lähdin hyvin rentoutuneena kohti koulua. Vaikka nettisivuilla lukikin ettei tarvitse muuta kuin ilmestyä paikalle, niin olin raahannut mukaan omat pyyhkeet ja hygieniatuotteet, sekä uikkarin kaiken varalta.. ja ihan turhaan. FK:lla oli ihanat Lapuan kankurin pyyhkeet, Evolven suihku- ja kosmetiikkatuotteet, ja ehostustilasta löytyi harjat, hiustenkuivaajat ja hoitoaineet.

Kokemuksena kellunta oli tosi jännä, mielenkiintoinen ja hieno. Varsinkin tämmösillä paukkupakkasilla tuntui entistä miellyttävämmältä käydä lämpimään tankkiin kellumaan. Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että mun unelmien taloon täytyy rakentaa lisähuone kelluntatankkia varten, kuntosalin, joogastudion, uima-altaan, infrared-saunan ja kasvihuoneen viereen… 😉 Vaikka itse rentoudunkin sekä fyysisesti että psyykkisesti parhaiten joogassa, niin kellunta oli hyvin erilainen rentoutuskokemus: unenomainen, meditatiivinen irtiotto arjesta. Jos kaipaat syvärentoutusta, apua rauhoittumiseen tai helpotusta edellämainittuihin vaivoihin, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kelluntaa. Tää olisi mun mielestä myös ihan loistava lahjaidea!

PS. Suosittelen käyttämään niitä korvatulppia. Mulla meni 2 päivää saada korvat kunnolla auki kellunnan jälkeen 😀

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *