Kvinoa on mun tämän hetken paras ystävä. Siis sellainen sairaan hyvä kaveri, jonka seurassa tulee lämmin ja innostunu fiilis. Joka sopeutuu erilaisiin tilanteisiin, on anteeksiantavainen ja jota huomaa ajattelevansa pitkin päivää. Sellanen ystävä, jota haluaa nähdä mahdollisimman usein ja jonka kanssa haluaa kulkea yhteistä polkua mahdollisimman kauan. Kvinoa on juuri sellanen ystävä!

Kvinoa on nk. pseudovilja; se ei ole vilja vaan kuuluu putkilo- ja savikkakasveihin ja on luontaisesti gluteenitonta. Kvinoan jyväset irrotetaan tähkästä ja siemeniä syödään viljan tapaan. Kvinoassa on paitsi kivasti kuitua (10%) niin myös protskua 14%:n verran. Kvinoan aminohappoprofiili on täydellinen, eli se sisältää kaikkia 9 elimistölle välttämätöntä aminohappoa, ollen erittäin varteenotettava kasvisproteiinin vaihtoehto 🙂 Useimmille kvinoan siemenet ovat myös helposti sulavia ja vatsaystävällistä ruokaa. Toisaalta täytyy tässä yhteydessä myös mainita, että esimerkiksi Paleo-ruokavalioon tai useimpaan eliminaatioruokavalioon kvinoa (ja muut pseudoviljat) eivät kuulu siitä syystä, että ne sisältävät lektiinejä. Lektiinit ovat kasvien omia “suojeluaineita”, jotka eivät pilkkoudu normaalisti ruoansulatuksessa, voivat vahingoittaa suoliston pintaa sekä kulkeutuvat herkästi vuotavan suolen läpi verenkiertoon. Ne voivat siten käynnistää elimistön immuunireaktion ja pahentaa autoimmuunitaudin oireita. Mutta jos autoimmuunitaustaa ei ole, niin silloin suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän superjyväseen 🙂

Kvinoan valmistaminen on superhelppoa ja vaivatonta! Kvinoa tulee ensin huuhdella hyvin, sillä kvinoan pinnassa on saponiineja, jotka antavat kvinoalla saippuamaisen maun. Kvinoaa kannattaakin huuhdella niin kauan, kunnes se ei enää vaahtoudu, jotta viimeisetkin saponiinin rippeet on saatu huuhdottua pois. Toinen vaihtoehto, jota itse suosin, on kvinoan liottaminen. Tykkään liottaa kvinoaa runsaassa vedessä yön yli/päivän aikana, jolloin saponiinit liukenevat veteen ja kevyt huuhtelu riittää. Liottaminen myös lyhentää keitinaikaa, mikä on myös plussaa. Huuhdotut kvinoat jokatapauksessa isketään kattilaan kiehuvaan veteen suhteessa 1:2 (kvinoa:vesi). Jos käytän kvinoaa suolaisissa ruuissa, lisään keitinveden sekaan tässä vaiheessa jo luulientä, kasvisliemikuution, suolaa, yrttejä ja/tai muita mausteita. Kvinoa kannattaakin MAUSTAA hyvin; makuvariaatiot ovat ihan loputtomat! Kokeile esimerkiksi tuttuja texmex, curry, pesto tai valkosipuli-chili-seoksia – en keksi yhtään makua mikä kvinoaan ei sopisi.

Keitän aina iiiison määrän kvinoaa kerralla, ja käytän sitä pitkin viikkoa milloin munakkaassa, milloin riisin korvikkeena, milloin jauhelihan sekaan sekoitettuna ja milloin puuroksi tuunattuna. Välillä syön sitä myös lusikalla suoraan kattilasta 😀 Useimmista kaupoista löytyy vaaleaa kvinoaa, mutta jos saat käsiisi mustaa tai punaista kvinoaa, niin suosittelen kokeilemaan myös niitä tai tekemään niistä sekotuksia. Punainen ja musta ovat hieman voimakkaamman makusia, mutta niiden rakenne pysyy paremmin kasassa ja sopii sen vuoksi paremmin esimerkiksi salaatteihin.

RAIKAS & ROUSKUVA KVINOA-KANASALAATTI

400g kvinoaa

1/2dl oliiviöljyä

2-3 rkl balsamiviinietikkaa

1 rkl sitruunamehua

1/2 nippu persiljaa

suolaa ja pippuria

400g kanan sisäfilettä

suolaa ja pippuria

1 iso bataatti

1 rkl oliiviöljyä

suolaa

1 puntti jääsalaattia

1/2 kurkku

1/4 granaattiomena

1/2 dl (paahdettuja ja suolattuja) manteleita

versoja

1dl kookosjogurttia (tai turkkilainen/kreikkalainen)

1-2 rkl tahinia

1 rkl vaahterasiirappia

OHJEET:

  1. Pyöräytä kuorittu ja paloiteltu bataatti öljyssä, aseta uunipellille ja ripottele suolalla. Paahda uunissa 200 asteessa noin 20 min.
  2. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeiden mukaan. Mausta valmis kvinoa öljyllä, balsamiviinietikalla, sitruunamehulla ja mausteilla. Aseta sivuun odottamaan.
  3. Pilko kurkku, huuhtele ja revi salaatti, erottele granaattiomenan siemenet, paloittele mantelit ja sekoita jugu-tahinikastike (jugurtti, tahini ja vaahterasiirappi). Paista myös suolalla ja pippurilla (sekä muilla haluamillasi mausteilla) maustettu kana.
  4. Kokoa salaattiannokset suoraan lautasille ja nauti <3

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *