Ole avulias. Kun näet jonkun ilman hymyä, anna hänelle omasi.— Zig Ziglar

Tiesittekö, että eilen vietettiin maailman kiltteyspäivää, World Kindness Daytä? Kuulin ite tästä eilen ensimmäistä kertaa, vaikka wikipedian mukaan päivä on esitelty maailmalle ensimmäisen kerran jo vuonna 1988.. Ei sillä, ettäkö kiltteydelle ja ystävällisyydelle tarvittaisiin oma erillinen päivä kalenterista, vaan päivän tavoitteena on korostaa hyvien tekojen synnyttämää positiivista voimaa, joka auttaa yhdistämään ihmisiä ja yhteisöjä uskonnollisista, maantieteellisistä ja poliittisista eroista huolimatta.

Entä tiesittekö, että toisten kohteleminen hyvin kohentaa terveyttä ja lisää elinvoimaa? Tutkimusten mukaan ystävällisen teon tekeminen tai sen vastaanottaminen lisää mm. oksitosiinin ja serotoniinin tuotantoa, jotka vaikuttavat aina sydänterveydestä itsetuntoon ja vireystilasta ahdistuneisuuteen. Myönteisten tunteiden hetket vähentää alttiutta masentumiseen, kohottavat mieltä ja lisäävät onnellisuudentunteita. Ysätävällisyys myös parantaa immuunijärjestelmän toimintaa, vähentää kipua, lisää energisyyttä ja pidentää elinikää (!)

‘No act of kindness, no matter how small is ever wasted.’ – Aesop

Aina se ei oo niin helppoa olla ystävällinen ja huomaavainen. Varsinkin kiireen ja stressin keskellä aivot tuntuu toimivan jonkun henkiinjäämisvaiston varassa, jolloin toisten tarpeiden ja tunteiden huomioonottaminen ei ole ensimmäisenä mielessä.. Nykyajan nopeatempoisuus, jatkuva kilpailu ja jatkuva hamstraaminen ei myöskään tee siitä yhtään sen helpompaa.

Huomaan, että varsinkin stressi ja väsymys saa helposti käyttäytymään epäystävällisesti ja ajattelemaan negatiivisesti. Mateleva mummo kassajonossa ärsyttää, taistelen lapsellisesti viimeisestä parkkipaikasta, ja sorrun tiuskimaan lapsille. Epäystävällisyys ja kielteiset ajatukset ei kuitenkaan tilannetta paranna – vaan päinvastoin, lietsoo omaa pahaa oloa levittäen sitä helposti myös ympäristöön. Sen sijaan, että antaisi kielteisyyden lähteä vyörymään eteenpäin, voi pyrkiä tietoisesti ohjaamaan mieltä ajattelemaan toisin; hampaiden yhteen pureminen, kymmeneen hitaasti laskeminen ja syvään hengittäminen auttaa aktivoimaan aivoista myötätuntoa osottavan alueen.

Ole ystävällinen aina kun se on mahdollista. Se on mahdollista aina.— Dalai Lama

Muista olla ytävällinen ja kiltti myös itsellesi. Aseta itsesi ja hyvinvointisi etusijalle, sekä ota aikaa itsellesi – tällöin pystyt panostamaan muihinkin paremmin. Ystävällisyys ei tarkoita mitään suuria, maailmaa mullistavia eleitä, vaan ihan pieniä arjen tekoja: hymyä, viestiä, halausta, kukkien ostamista, kommentin jättämistä kivaan postaukseen.. 😉 Ystävällisyys, kiltteys ja hyvin tekojen tekeminen tuo elämään kokonaisvaltaista hyvinvointia, lujittaa yhteyttä muihin ihmisiin, sekä lisää elämän merkityksellisyyttä.

Niin jos eilinen päivä ehti mennä vähä sivusuun, niin haastankin kaikkia panostamaan tänään (ja joka päivä) yhteen ystävälliseen tekoon. Oli se sitten ystävällinen teko itselle, läheiselle tai tuntemattomalle – laitetaan hyvä energia kiertämään. <3

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *