Hei ja ihanaa sunnuntaita! Tänään tulee pitkää stooria omasta IBS-matkastani ja niistä kuudesta tekijästä, jotka ovat auttaneet ärtyvän suolen hoidossa ja oireiden nitistämisestä. Oon pitkään halunnut kirjoittaa IBS:tä ja vatsa- ja suolistovaivoista ylipäänsä, koska ne on niin sairaan yleisiä (IBS:sää pelkästään yli 10%:lla!) ja itseltä löytyy omakohtaista kokemusta niiden kanssa elämisestä sekä niiden hoitamisesta. Kun ite kuuluu IBS-läisten porukkaan, tietää miltä tuntuu olla maha jatkuvasti turvonneena, kärsiä ummetuksesta ja kovista kipukohtauksista, elää vatsan ehdoilla ja ahdistua kaikenmaailman ruokavaliorajoituksista. Nykyään onneksi puhutaan paljon toiminnallisista vatsavaivoista ja FODMAP:itkin on monelle tuttuja, mutta silloin kun itse olin oireiden kanssa huonoimmillani ei tietoa ollut vielä samalla tavalla saatavilla.. Tällä kirjoituksella haluan jakaa oman tarinaani suolisto-ongelmien suossa, jos siitä olisi apua ja vertaistukea muille, sekä myös muistuttaa, että on paljon on asioita, joita jokainen voi oireidensa eteen tehdä. Varoitan tässä vaiheessa, että tuun puhumaan todella avoimesti omista oireistani, niin jos esimerkiksi ulosteisiin liittyvä puhe on TMI, niin suosittelen siirtymään toisille mestoille 🙂 Jaan tähän alkuun kuitenkin yhden supervihersmoothien, joka sisältää vähän yllätyksellisempiä vatsaahelliviä raaka-aineita. Lupaan, ettei vieraammat aineet maistu kuitenkaan liiaksi läpi!

Next level green smoothie

2 dl kesäkurpitsaa, 1 nippu bok choyta, 1 dl ituja, 1 rkl hapankaalia, 1/2 sitruunan mehu, 1/2 avokado, 1/2-1 jäinen banaani, 1/2 cm pala inkivääriä, 2 dl kookosjuomaa + vettä. Blendaa ja nauti lasillinen täynnä ravinteita.

TAUSTAA: Ensimmäiset kovemmat vatsaoireet tuli vuonna 2012 vielä Kanadassa asuessani eräällä Nykin reissulle (of course). Oltiin lähdetty viikonlopuksi Nykiin pienellä porukalla ja shoppailun ja Times Squaren kiertelyn sijasta löysin itteni ravintolan vessaan linnoitautuneena, tuskaisen mahakivun ja kovan ripulin kera.. Ajattelin ehkä syöneeni jotain outoa/pilaantunutta, sillä vastaavanlaista kohtausta en ollut koskaan aiemmin kokenut. Raflan safkat ja koko New York meni sillä reissulla hieman sivu suun, vaikka mahakipu jossain vaiheessa helpottikin. Muutettiin pian tämän jälkeen takaisin Suomeen ja tasan kuukauden kuluttua Nykin mahakipu-ripulikohtauksesta, vietin yön vessan lattialla vielä kovempien mahakouristusten kanssa. Tästä alkoi vuoden kestävä vatsakipuhelvetti ja oma ärtyvän suolen oireyhtymä.

Kaksi päivää kestäviä vatsakouristus-ripulikohtauksia tuli aika tasan kuukauden välein (kirjoitan suolistoloisesta enemmän erillisessä postauksessa), mutta niiden välillä vatsa ja suolisto hieman rauhoittui vaikkei koskaan palannut normaaliksi. Aloin kärsiä kohtausten väillä epämääräisistä vatsakivuista, turvotuksesta, ummetuksesta ja yleisestä huonovointisuudesta. Olin tässä vaiheessa (alkuvuosi 2013) jo innostunut ruuasta ja terveellisestä syömisestä, niin tietysti googlettelin oireitani ja koitin selvittää niiden alkuperää. Tässä vaiheessa kuvittelin edelleen vaan syöneeni jotain sopimatonta, tai kärsiväni jostain ruoka-aineyliherkkyydestä tai allergiasta. Tutkimustyötä tehdessäni törmäsin maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon, jota päätin kokeilla. Ärtyvän suolen oireet helpottivat jonkin verran, suolistoloiseen niillä ei ollut minkäänlaisia vaikutuksia. Koska käytännössä jätin ruokavaliosta pois kaikki vilja- ja maitotauloustuotteet korvaamatta niitä aluksi millään, olin jatkuvasti nälässä ja laihduin.

Tässä vaiheessa aloin huomaamaan selkeitä yhteyksiä tiettyjen ruoka-aineiden ja oireiden pahenemisen välillä; mm. gluteeniviljat, maitotaloustuotteet, soija ja välillä kananmuna oli selkeitä triggereitä. Jokainen ärtyvästä suolesta kärsivä tietää, kuinka paljon oireet hankaloittaa elämää ja heikentää elämänlaatua. Tutkimusten mukaan IBS-oireilla on samanlainen elämänlaatua heikentävä vaikutus kuin migreeneillä ja molemmista kärsineenä voin kokemuksella sanoa, että asia on todellakin niin. Nykyään ollaan onneksi paljon tietoisempia erilaisista suolisto-ongelmista eikä ruokavaliorajoitukset ole enää mikään harvinaisuus, mutta vuonna 2013 asiat oli vielä toisin.. Koska harva oli kuullut mistään ärtyvästä suolesta, koin usein vähättelyä oireistani eikä ruokavaliorajoituksiani otettu tosissaan – eihän mulla ollut kyse mistään hengenvaarallisesta tilasta tai esim. keliakiasta. Koska oireet tuli ja meni ja suolistoloinen edelleen räjäytti kouristuskohtaukset päälle kuukauden välein, oli todella vaikeaa päästä oireiden aiheuttajiin kiinni ja aloin olla todella väsyny elämään elämääni vatsan toiminnan (tai toimimattomuuden!) mukaan sekä ainaiseen ruokavalion viilaamiseen. Suhtautuminen ruokaan alkoi kaiken tämän seurauksena muuttua erittäin tarkaksi ja joustamattomaksi.

Kun olin vuoden kärsinyt vatsakipukohtauksista, ajattelin ettei tämä tosiaankaan ollut normaalia ja hakeuduin vihdoin lääkäriin. Suolistosta löytyi dientamoeba fragilis ja sen häätöön sain kahdet kovat antibiootit. Tässä vaiheessa en vielä tiennyt, että alkueläimiä voidaan hoitaa muillakin keinoin ja rehellisesti sanottuna olin jo niin loppu koko hommaan, että kiitollisin mielin otin vastaan antibiootit kunhan vain pääsisin loisesta eroon. Koko ajatuskin jostain alkueläimestä puistatti. Alkueläimen häätö onnistui, mutta kaupanpäälliseksi suolisto meni aivan järkyttävän huonoon kuntoon ja IBS-oireet sen kuin pahenivat. Tämän jälkeen alkoi oma henkilökohtainen ihmiskoe, joka käytännössä tarkoitti sitä, että seurailin syömisiäni, oloani ja oireitani ja koitin löytää niiden väliltä selkeitä syy-seuraussuhteita. Jossain vaiheessa innostuttiin kokeilemaan kasvisruokavaliota, joka palkokasveineen ja soijapohjaisine proteiinilähteineen oli itselleni selkeä nounou. Maha oli jatkuvasti ihan järkyttävän turvonnut, oli ilmavaivoja, mahakipua, ummetusta ja paino nousi silmissä. Suolisto oli aivan tukossa ja pääkin alkoi olla jo melkoisen tukossa. Hakeuduin uudelleen lääkäriin. Teetettiin erilaisia verikokeita, suljettiin pois yleisimmät allergiat (ei allergioita) ja oireiden kartoituksen perusteella mulle annettiin ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosi, sekä resepti kuitulisään.

6 askelta ärtyvän suolen hoitamiseen:

 1. Epäsopivien ruoka-aineiden rajoittaminen. Apteekin kuitulisän sijaan perehdyin FODMAP-ruokavalioon ja pyrin rajaamaan pois ruokavaliosta eniten oireita aiheuttavat ruoka-aineet.. Itselleni pahimmat ruoka-aineet olivat gluteeni, maitotaloustuotteet, soija, palkokasvit ja kaalit, jonka vuoksi ruokavalioni siirtyi puolihuomaamatta kohti paleo-tyyppistä ruokavaliota. Jokainen on näiden suhteen kuitenkin täysin yksilöllinen ja se mikä toimii mulle, ei todennäköisesti toimi toiselle. Siksi jokaisen on löydettävä ne ruoka-aineet (ja määrät!) jotka sopivat/eivät sovi.
 2. Raakaruoan minimoiminen. Tutustuin Paula Heinosen kautta suolistoa rauhoittavaan ruokavalioon ja jätin salaatit ja raakaruuan vähemmälle ja keskityin sen sijaan helposti sulaviin keittoihin, muhennoksiin, soseisiin ja smoothieihin. Näistä sain jo ihan valtavasti helpotusta omiin oireisiin ja ensimmäistä kertaa vuosiin tuntui siltä, että vatsa oli jotakuinkin normaali. Rauhoittavan ruokavalion ideana on antaa suolistolle hieman lepoa ja nauttia suurin osa ruuasta jo valmiiksi helposti imeytyvässä muodossa.
 3. Kuitu ja ravintolisät. Kaikesta kuidusta ei ole ärtyvässä suolessa hyötyä, vaan voi päinvastoin pahentaa oireita. Kuitujenkin kohdalla kannattaa kokeilla ja vaihdella kuitulähteitä. Kokeilin erilaisia kuitulisiä (mm. pellavansiemenrouhe, psyllium ja chia), joita käytin vaihdellen ja aloitin myös maitohappobakteerit ja huolehdin D-vitamiinin saannista.
 4. Luuliemi käyttöön. Luuliemi on ollut yksi tärkeimpiä suoliston kuntoon vaikuttavia tekijöitä. Oon kirjoittanut siitä aiemmin postauksen (löytyy täältä) ja uskon sillä olleen merkittävä rooli omien oireitteni minimoimisessa. Sitä suosittelenkin ihan kaikille, on meinaa aika kuningasjuoma moneen vaivaan. Toinen vatsantoimintaa edistävä juoma jonka otin käyttöön oli omenaviinietikka – ja uutuutena sellerimehu aamuisin tyhjään vatsaan. Molemmat näistä on käytössä edelleen.
 5. Asioiden yksinkertaistaminen. Kun ruokavalio oli suhteellisen rajoittunutta, helpointa oli pitää homma mahdollisimman yksinkertaisena. Yksinkertaisuudesta tykkää myös suolisto, joten liian monimutkaisen ruokavalion kannattaa suosiolla unohtaa. Lautasella ei tarvitse olla koko sateenkaarta jokaisella aterialla, vaan kannattaa panostaa sen sijaan laatuun ja ravintoaineiden imeytymisen tehostamiseen. Ite tykkään paljon esim. liottaa siemeniä ja pähkinöitä, joista teen tahnoja, dippejä, smoothieita ja puuroja.
 6. Stressinhallinta ja hidastaminen. Koska ruoansulatus alkaa jo suussa, on ruokailujen hidastaminen ja kunnollinen pureskelu oleellisia asioita IBS:n hoitoon liittyen. Mussa on vähän hotkijan vikaa, joten tätä harjoittelen edelleen.. Stressi on myös yksi IBS:n pahimpia vihollisia ja laukaisee/pahentaa oireita lähes kaikilla, jonka vuoksi tässä on vuosien varrella tullut etsittyä itselle toimivia stressinhallintakeinoja. Ainakin jooga, saunominen, kirjoittaminen ja mindfulnessharjoitukset ovat osoittautuneet toimiviksi, mutta tässäkin jokaisen tulee löytää ne itselleen sopivat keinot 🙂

Suolisto on tällä hetkellä ottanut hieman takapakkia ja sen syytä selvitellään edelleen (ehkä uusi suolistoloinen), vaikka suurin tekijä oireiden taustalla on varmasti yksinkertaisesti stressi.. Koen tällä hetkellä kuitenkin handlaavani tilanteen, koska vuosien varrella on tullut niin tietoiseksi omista syömisistään ja oireistaan, eikä tilanne tunnu läheskään yhtä toivottomalta kuin silloin Nykin vessassa itkiessäni. On paljon asioita, joihin voi itse vaikuttaa, jotta voi elää mahdollisimman vatsaoirevapaata elämää. Tiedän miltä tuntuu elää herkän vatsan kanssa ja todellakin tiedän miltä tuntuu, kun joutuu elämään vatsan ehdoilla – eikä se todellakaan ole mitään herkkua. Onko siellä muita herkkävatsaisia? Mitkä on teidän tehokeinot vatsaongelmien minimoimiseen? Tai jos niitä ei ole, niin millaista apua niihin kaipaisitte?

3 replies
 1. Heidi
  Heidi says:

  Hep, täällä yksi herkkävatsainen. Vaikka oma tilanteeni ei kyllä ole ollenkaan noin hurja kuin sinulla. En ole asian vuoksi lääkärissä käynyt, mutta viime kuukausina olen lukenut paljon Foodmap -ruokavaliosta, ja arvelen että omat vaivani johtuvat pitkälti näistä fermentoituvista hiilihydraateista. Juuri eilen totesin että suuri herkkuni avokaado ei sovi minulle edes pienissä määrin 🙁 Olen viikon verran ollut kuurilla josta on riisuttu ihan kaikki Foodmap ruoka-aineet, ja vatsa rauhottui. Sitten eilen päätin testata avokaadoa ja lisäsin 1/2 aamusmoothieen, ja ai kamala mikä olo minulla oli koko illan. Olin kuin ilmapallo ja pörisin taukoamatta 😀 Aivan kuin suolisto olisi kostanu minulle, kun ensin olin antanut sille rauhan ja sitten menin sörkkimään sitä rauhaa. Oireet oli paljon voimakkaammat kuin mitä ne on olleet viimeisen vuoden aikana jonka olen vatsavaivoista kärsinyt. Se ihmetyttää, että minulla ei ole ollut koskaan aikaisemmin mitään vatsaongelmia, mutta joskus vuosi sitten niitä alkoi olla. Oireeni ovat olleet lähinnä pallomaha ja ilmavaivat. Tunne vatsassa että siellä kuplii ja joskus harvoin vatsan nipistelyä. Mutta voiko stressi siis laukaista tällaisen ongelman? Sillä tuolloin elin melko haastavia aikoja. Kiitos kivastaja mielenkiintoisesta blogistasi 🙂

  Reply
  • Rachel
   Rachel says:

   Hei ja anteeksi, että vastaaminen on antanut odottaa. Pidin pientä lomaa blogista ja tein sivuille päivityksiä, joiden vuoksi kommentit oli vähän hukassa. Mutta kiitos paljon viestistä! <3 Kiva kuulla, että siellä on myös vertaistukea tilanteeseen. Itseasiassa tänään just postasin instaan vähän omia tän hetken oireita, eli IBS-oireet ollu tässä viimeiset pari kuukautta tosi vahvoja 🙁 Niin päätin myös aloittaa kans eliminaationdieetin ja fodmapit ainakin jätän pois.
   Stressihän on yksi pahimpia suolisto-ongelmien aiheuttajia 🙁 Stressi mm. huonontaa suoliston baketeeritasapainoa, lisää huonojen bakteerien kasvua, hidastaa suoliston motiliteettia, vähentää ruoansulatusnesteiden erittymistä, ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.. Moni yhdistää oireiden alkamisen juurikin johonkin tosi stressaavaan tilanteeseen, joka on laukaissut oirevyyhdin alkamisen. Ja ainakin ite huomaan, miten vahvasti stressi vaikuttaa omiin oireisiini! Vieläkö oot jatkanu tuota fodmap-ruokavaliota? Ja miltä vatsa tällä hetkellä tuntuu? 🙂

   Reply
   • Heidi
    Heidi says:

    No on ollut todella haastavaa yrittää eliminoida näitä Fodmappeja ja välillä ei keksi millään mistä oireita tulee. Niinpä ostin sellaisen Herkän vatsan kokkikurssin täältä netistä, ja se alkoi eilen. Toivon totisesti että nyt kun saan asiantuntevaa apua ja vertaistukea, niin saan vatsan rauhottumaan. Tsemppiä meille molemmille! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *