On varmasti käynyt selväksi, että ravitsemus on yksi lempipuheenaiheitani. Siitä on kuitenkin vierähtänyt aikaa, kun oon viimeksi kirjoitellut aiheesta ja päätinkin tänään avata pitkästä aikaa keskustelua siitä, miltä minun tän hetkinen ruokavalio näyttää? Mistä terveellinen ruokavalio minun kohdallani koostuu? Miksi syön, niin kuin syön?

Ruokavalioni perusta (noin 2/3 ruokavaliosta!) on kasvikunnan tuotteissa. Funktionaaliseen lääketieteeseen perehtynyt lääkäri Mark Hyman on sanonut näin; Eat food. Not too much. Mostly plants, ja tämä on mielestäni hyvin ja ytimekkäästi sanottu. Kun katsoo erilaisia terveyttä edistäviä ruokavalioita huomaa, että lähes kaikki rakentuvat runsaan ja monipuolisen kasvisten kulutukseen ja niiden terveysvaikutukset ovat lähes kiistattomat. Virallisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan 5 annosta kasviksia päivittäin, mutta itse ajattelen että määrä pitäisi tuplata ja tähdätä päivittäin 10 annokseen. Määrä voi kuulostaa ensi alkuun hurjalta, mutta jos syö päivän aikana tuhdin salaatin, uunikasviksia ja ison smoothien, on 10 annosta helposti saavutettu.

Kasvisvoittoisuuden lisäksi oma optimaalinen ruokavalio sisältää sisäelimiä, mereneläviä, laadukasta lihaa (ruoholla ruokittua ja luomua, mikäli vain mahdollista), marjoja ja hedelmiä, kananmunia, pähkinöitä, siemeniä, hyviä rasvoja, fermentoituja ruokia, yrttejä ja mausteita. Jos mun pitäisi lonkalta heittää 10 ravitsemuksellisesti huippua ruoka-ainetta, niin ne voisivat olla esimerkiksi maksa, luuliemi, sardiinit, mustaherukat, kananmunat, lehtikaali, versot, hapankaali, kookosöljy ja macadamiapähkinät.

Ruoka tarjoaa meille rakennuspalikoita kaikkien solujen ja kudosten rakentamiseen, osallistuu lukuisiin kemiallisiin reaktioihin sekä antaa tietysti energiaa. Siksi ruokavalion tulee keskittyä niihin ruokiin, jotka parantavat ja edistävät terveyttä ja minimoi puolestaan sellaisia ruokia, joista on terveydelle haittaa. Vältetään sellaisia ruokia ja ruoka-aineita, joiden tiedetään mm. häiritsevän suoliston ja hormonien toimintaa, sekä lisäävän tulehdusta. Itse eliminoin sellaiset ruoka-aineet, jotka ovat ravinneköyhiä (usein myös energiatiheitä), ruuansulatukselle haasteellisia, sekä vaikeuttavat omaan autoimmuunisairauteen liittyviä oireita. Näitä ovat mm. viljat, maitotaloustuotteet, palkokasvit sekä kaikki prosessoidut ja teollisesti käsitellyt ruuat. Kärsin myös ärtyvästä suolesta, mutta jos ihan totta puhutaan niin en ole tämän syksyn aikana jaksanut olla niin tarkka FODMAP:ien kanssa.

Suoliston terveyttä en voi korostaa liikaa ja ajattelen, että optimaalinen ruokavalio tukeekin suoliston terveyttä ja toimintaa monin eri tavoin. Ruokavalinnoilla me voidaan mm. vaikuttaa siihen, millainen mikrobikanta meidän suolistossa elelee, miten meidän suolinukka voi ja kuinka läpäisevä suolistomme on. Kun suolisto voi hyvin, niin se näkyy meissä paitsi fyysisenä myös psyykkisenä hyvinvointia. Ruokavalinnoilla voidaan myös vaikuttaa immuunipuolustukseen ja tulehduksen ehkäisemiseen, ja tämä onkin autoimmuunisairauden myötä noussut yhdeksi tärkeimmäksi oman ruokavalion periaatteeksi. Maksimoin niitä ruokia, jotka parantavat immuunipuolustusta ja hillitsevät elimistön matala-asteista tulehdusta, minimoiden taas niitä jotka toimivat päinvastoin.

Keskittymällä  edellämainittuihin ruokiin voidaan myös vaikuttaa tehokkaasti verensokerin säätelyyn, kehon detoxifikaatioon, sekä hormonien toimintaan. Ruokafilosofiani mukaan keholle tarjotaan ravitsemuksen kautta kaikkia terveydelle välttämättömiä ravintoaineita. Tehdään ruokavalintoja, jotka tekevät hyvää paitsi tässä hetkessä, niin myös pitkälle tulevaisuudessa.


Oma syöminen on ajautunut vuosien saatossa nykyisenkaltaiseksi, eikä valinnat vaadi enää iteltä suurta ponnistelua (okei, ehkä maksan syöminen vaatii välillä tsemppaamista). Tämä ruokavaliomalli ja -filosofia on muodostunut itselleni elämäntavaksi, jossa tekemäni valinnat ovat osa suurempaa kokonaisuutta ja terveyden edistämistä.

Kirjottelin keväällä aloittamastani AIP-ruokavaliosta, joka tarkoittaa autoimmuuniprotokollaa. Se on eräänlainen eliminaatioruokavalio, jonka tarkoituksena on selvittää mitkä ruuat ovat oireita aiheuttavia/pahentavia ja koostaa tämän avulla oma yksilöllinen ruokavalio, jolla hillitä oireita ja sairauden etenemistä. Eliminaatiovaihe sujui hyvin, mutta koska ruoka-aineiden uudelleentutustuminen meni ihan pipariksi, en koskaan saanut selvitettyä mitkä ovat itselläni ne triggerit. Aion kuitenkin aloittaa tammikuussa uudelleen tämän eliminaatiovaiheen, sillä haluan selvittää ovatko jotkin ruoka-aineet selvästi mm. aivosumun, väsymyksen sekä pahentuneiden IBS-oireiden taustalla. Ajattelin kuitenkin nauttia jouluherkuista (eli mun tapauksessa raakasuklaasta, raakakakuista, ehkä maailman parhaista paleopullista ja vegaanisesta kookostoffeesta :)) ja aloittaa sitten uusi vuosi puhtaalta pöydältä (ja puhtaalla suolistolla).

Vaikka itse joudunkin oman sairauden vuoksi rajoittamaan ruokavaliotani, niin toisaalta olen sitä mieltä, että mitä vähemmän joutuu rajoittamaan ruokavaliota, sen parempi. Mielestäni kieltojen ja rajoitusten sijaan tulisi ehdottomasti pyrkiä pitämään ruokavalio niin monipuolisena ja joustavana, kuin mahdollista. Ruuan tulisi tuoda meille terveyttä ja iloa, ei kieltoja ja ahdistusta. Väitän, että rentous ja stressittömyys tuo meille enemmän terveyttä, kuin loppuun asti viilattu ja puhdistettu ruokavalio.

 

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *