Uskon, että jokainen meistä on syntynyt ainutlaatuinen elämäntarkoitus sisällään. Jokainen meistä on yksilöllinen oma itsensä, ja jokaisella on uniikki yhdistelmä eri luonteenpiirteitä, temperamenttia, vahvuuksia, lahjoja, kykyjä, kiinnostuksen kohteita ja intohimoja.. Pidän henkistä hyvinvointia ja sen eri osa-alueita ihan älyttömän kiehtovana, jonka lisäksi ajattelen, että meillä kaikilla on tosi iso valta sen suhteen, miten ja mihin suuntaan me elämäämme ja omaa itseämme kehitämme. Omaan intuitioon luottaminen, oman totuuden löytäminen, sekä omien intohimojen toteuttaminen on itselle asioita, jotka antaa elämälle merkityksen. Koen, että näillä kaikilla on suuri merkitys meidän jokaisen henkiseen hyvinvointiin, onnellisuuteen ja menestymiseen.

Oon pistänyt merkille, miten oman jutun/totuuden/elämäntehtävän/intohimon löytäminen pyörii monen läheisenkin mielessä. Tässä vaiheessa elämää kun on opiskellut tai kouluttautunut ysiluokalla valittuun ammattiin, kouluttautunut uudelleen, ollut työelämässä ja saanut ehkä lapsiakin, niin monelle päivän kysymykseksi muodostuu; mitä haluan tehdä isona?

Jos haluaa päästä käsiksi omiin intohimoihin ja sisäiseen potentiaalinsa, niin on aika lähteä pienelle tutkimusretkelle 🙂 Joskus saattaa tuntua siltä, ettei tiedä mitä ne omat intohimot edes on. Ei ehkä ole erityisen lahjakas missään konkreettisessa asiassa, ei ole koskaan löytänyt juttua jota palavasti rakastaisi, tai omaa itseään ei ole uskaltanut vielä oikein kuunnellakaan. Omaan itseensä (uudelleen)tutustuminen, sekä omien tunteiden ja tuntemusten havainnointi onkin tässä kohtaa kaiken a ja o. Netistä löytyy netistä erilaisia persoonallisuus- ja passiontestejä, jotka voi auttaa alkuun pääsemisessä ja orientoitumisessa.. Mutta sitten kannattaa varata hetki aikaa, istua alas vaikka kynän ja paperin kanssa, ja pitää pieni juttutuokio oman itsensä kanssa 🙂

“If you can’t imagine NOT doing something, it’s a passion.”

Vaikka itsellä ei olisikaan selkeää visiota siitä, mitä haluaa tehdä elämällään tai minkä asioiden parista löytyisi ne omat intohimon kohteensa, on jokaisella lukuisia tietoisia ja tiedostamattomia mielenkiinnon kohteita, joiden avulla voi lähteä navigoimaan eteenpäin. Ensiksi kannattaa suunnata menneeseen, ja palata hetkeksi miettimään elämää taaksepäin; mitä asioita rakastit tehdä lapsena? Mitä halusit olla, minkälaisia leikkejä tai pelejä pelasit, mitä teit mieluusti vapaa-ajallasi? Mikä sua aidosti kiinnosti?

Ajattelen, että intohimo on omien vahvuuksien, ilon ja merkityksellisyyden yhdistelmä. Voit olla jossakin asiassa oikeinkin hyvä, mutta sen tekeminen ei välttämättä tuota sulle iloa. Jos jonkin asian tekeminen taas tuottaa suurta iloa ja merkityksellisyyden tunteita, ei haittaa vaikka asiassa ei olisikaan täydellinen. Pohdi mitkä on sun vahvuudet? Missä asioissa olet hyvä ja minkä asioiden tekemisestä nautit? Mitkä asiat vetää sua puoleensa? Mitkä asiat herättää sussa tietynlaista sisäistä uteliaisuutta? Voit myös selvittää itsellesi niitä asioita, joita inhoat, sekä asioita, joissa olet ihan OK.

Voit myös pohtia, mistä aiheesta puhut mieluusti, tai mistä asioista sulla riittää juteltavaa? Missä asioissa muut ihmiset kääntyy puoleesi, tai pyytää sulta neuvoa? Mistä aiheesta voisit lukea vaikka 500 kirjaa, aiheeseen kyllästymättä? Kannattaa käydä vähän tutkimassa omaa kirja- tai levyhyllyä, omia podcasteja, kalenteria tai tiliotetta. Nämä mielenkiinnon kohteet tulee usein helposti ja luonnostaan, jonka vuoksi ne voi tuntua itsestä niin itsestäänselvyyksiltä että niitä voi olla vaikea huomata.

Suuntaa sitten pohdintasi eteenpäin, korkeammalle: mitä tekisit ja viettäisit aikaasi, jos raha ei olisi esteenä? Mitä voisit tehdä 5 vuotta putkeen ilman palkkaa? Älä rajoita itseäsi, vaan ole mahdollisimman avoin. Optimismia kannattaa opetella kun on kyse omasta elämästä ja oman tulevaisuuden rakentamista. Suosittelen siis heivaamaan sisäinen pessimisti hetkeksi nurkkaan, ja laittaa vaaleanpunaiset hattaralasit silmille 😉 Ei mutta oikeesti, jos valittaa ja vinkuu 80% ajasta, niin voiko silloin olettaa olevansa loput 20% ajasta intohimoinen ja innokas?

Se, mikä vetää sinua puoleensa ja mitä haluat ja päätät tehdä, voi tuntua toisesta rankalta – mutta itestä se ei edes tunnu työltä. Vaikka itse haluan rakentaa työni intohimojeni ympärille, niin uskon että myös toisinpäin voi löytää mielekkään balanssin omaan elämäänsä. Työn ei tarvitse olla intohimo, eikä intohimolla tarvitse tienata. Jokaisella voi (ja kannattaa!) olla intohimoja työn ulkopuolella, ja työ voi itselle keino tienata sen verran, että voi tehdä vapaa-ajalla niitä asioita, joita rakastaa. Mun omana ongelmana ei ole intohimojen puute, vaan pikemminkin niiden runsaus.. On niin paljon asioita, joita haluaisin tehdä ja kokeilla, mutta aika ei todellakaan riitä kaikkeen. Hoen aina itselleni että you can do anything, but not everything. Tässä asiassa toimii kuitenkin yhtälailla itsetutkiskelu, sekä omiin tuntemuksiin ja intuitioon luottaminen.

Passion can’t be found in your head, because it lives in your heart. – Oprah

Omia intohimoja ei voi löytää pelkästään ajattelemalla niitä, vaan niitä pitää etsiä toimien ja testaillen, sillä vain kokeilemalla voi tietää ja tuntea, tuntuuko jokin asia oikealta. Voit lukea, kirjoittaa, videoida, kuvata, osallistua kursseille, kokeilla harrrastuksia, liittyä ryhmiin.. Mielenkiinnon kohteet syntyy tekemällä, ja tekemisen myötä syntyy uusia mielenkiinnon kohteita sekä sisäistä motivaatiota oppimiselle lumipalloefektin tavoin. Aina kokeilut ei mee nappiin, eikä asioista muodostukaan niitä omia intohimoja, mutta vain kokeilemalla sen voi tietää. Täytyy siis tehdä valintoja ja kokeilla, jotta voi tulevaisuudessa tehdä parempia valintoja. Jos et ikinä tee mitään, et ikinä löydä mitään 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *