Kun kaipaa elämäänsä muutosta, se ei välttämättä vaadi jättimäisiä ponnisteluja tai efforttia muutoksen aikaansaamiseksi. Joskus kyseessä voi olla ihan pienet muutokset omassa ajattelutavassa, joilla voi kuitenkin olla merkittäviä vaikutuksia – niillä on potentiaalia parantaa elämänlaatua oikeesti ihan uskomattomalla tavalla.

Mindset on asenteemme – ja se voidaan jakaa mm. kasvun (growth) tai muuttumattomuuden (fixed) asenteeksi. Se, ajatteletko ominaisuuksiesi tai tilanteesi olevan muokattavissa vaiko ei vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudumme esimerkiksi elämäämme ja haasteisiimme. Kasvun asenne saa meidät mm. innostumaan uuden oppimisesta, näkemään vastoinkäymiset oppimiskokemuksina ja kannustaa sinnikkyyteen, muodostaen näin pohjan kaikille suurille saavutuksille. Se näkyy myös siinä, että saavutusten sijaan keskitytään oppimiseen ja kehittymiseen, uskalletaan tarttua mahdollisuuksiin, luodaan uutta ja nautitaan tekemisestä – virheistä ja riskeistä huolimatta. Nimestään huolimatta muuttumattomuuden asenne ei ole muuttumaton, vaan jokaisella on mahdollista omaksua kasvun asenteen. Kasvun asenne perustuu siihen, että uskoo muutoksen olevan mahdollista ja jo tämän asian tiedostaminen voi auttaa ajattelemaan ja reagoimaan asioihin uudelle tavalla.

Tätä mindset-ajattelua oon miettiny tosi paljon lähiaikoina monella ei osa-alueella. Instassa kerroin miten olin joutunu muuttamaan omaa asennetta liikuntaa kohtaan; kun liikunnasta oli tullut tärkein stressinhallintakeinoni huomasin, miten omaan päähäni oli iskostunut ajatus siitä, että se oli ainoa keino purkaa tunteitani tai lievittää stressiäni. Vaikka olisin ollut kuinka uupunu (henkisesti ja/tai fyysisesti!) pakotin itteni liikkeelle. Huonon olon kanavoiminen liikkeeseen oli opittu, tuttu tapa, jonka tiesin auttavani ainakin hetkellisesti. Toisinaan se on ihan huippuhyvä tapa kanavoida tunteita ja tuulettaa mieltä, mutta ainakin omalla kohdallani se oli kääntynyt itseäni vastaan; pakenin tunteita ja ajatuksia, purin mieltä lenkkipolulle ja jätin asioita käsittelemättä. En myöskään antanut itselleni LUPAA levätä, vaan suorittaja-minä pakotti liikkeeseen.

Oon siis opetellu kirjottamaan, meditoimaan, hengittämään ja istumaan ajatusteni kanssa. Eikä tää oo todellakaan ollu niin helppoa kuin sitä teoriassa kuvittelisi sen olevan. Mulle tulee fyysisesti ihan tosi levoton olo siitä, että joutuisin istumaan pitkiä aikoja paikallani. Yhtäkkiä on levottomat jalat ja kädet ja pää ja kaikki.. Jos siellä on muita, joille tekemättömyys tai paikallaanolo on yhtä haastavaa, suosittelen ehdottomasti ohjattujen meditaatio-/rentoutusäänitteiden kuuntelemista. Ne on muuttaneet mun elämän.

Toinen ihan jättimäisen iso mindset-muutos jota oon viime aikoina työstäny, liittyy rahaan. Siitä minkälaisia uskomuksia, ajatuksia ja “totuuksia” mulla on rahaan ja menestymiseen liittyen ollu, on ihan sairaan mielenkiintosta. Tämä vaatii kuitenkin ehdottomasti postauksen (tai neljä!), joten siitä lisää toisella kertaa 🙂

Oon menossa viikon päästä Ilkka Rajalan vetämälle NLP-kurssille. NLP (eli Neuro Linguistic Programming) on NLP-akatemian mukaan oman tai toisen subjektiivisen kokemuksen tutkimista. Opittujen työkalujen avulla voidaan vaikuttaa näihin subjektiivisiin kokemuksiimme ja sen kautta muuttaa maailmaamme. Oon ihan superpitkään ollu kiinnostunu NLP:stä, ja tossa kesällä kun se yhtäkkiä tupsahti taas mun eteen päätin, että se oli merkki universumilta ja ilmottauduin kurssille.

NLP on yksi merkittävimmistä työkaluista itsensäkehittämiseen sekä omassa elämässä että valmennuksen työkaluna käytettyvä. NLP:n oppien avulla oppii hahmottamaan miten mielemme toimii, miksi ajattelemme niinkuin ajattelemme, miten motivoidumme, miten selvitämme haasteita, miten koemme maailmaa. Myös tää seuraava NLP Akatemian sivuilta lainattu pätkä resonoi niiiin omien intohimojen kans, että en oikeesti malta odottaa ens lauantaita. Puhumme koulutuksissamme paljon kipinästä. Tosiasia on, että aikaa on rajallisesti. Selvitä siis miten haluat käyttää aikasi täällä, kun se vielä on mahdollista. Valmennamme sinua katsomaan tulevaisuuttasi uudella tavalla ja rakentamaan sellaisen tulevaisuuden, jota sinä rakastat. Haluamme nähdä kipinän silmissäsi syttyvän vieläkin vahvemmaksi.

Millasia asennemuutoksia ootte joutunu omassa elämässä tekemään? Tai mitkä on sellasia asioita, joiden suhteen kaipaisitte muutosta?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *