Se, mitä olemme tänään, on seurausta eilisistä ajatuksistamme, ja tämän hetkisen ajatuksemme rakentavat huomisen elämämme: elämämme on mielemme luomus. Dhammapada

En aiemmin tiennyt miten valtava voima omilla ajatuksilla oli. En ollut aiemmin tietoinen siitä, että loin omaa elämääni ja todellisuuttani omien ajatuslooppieni ja alitajuisten ohjelmointieni kautta. Vasta kun havahduin siihen, että se olikin oma mieleni, joka rajoitti tekemisiäni, aloin tutkia mistä ajatukseni oikein tulivat. Vasta kun olin totaalisen kyllästynyt kuuntelemaan negatiivista sisäistä puhettani ja elämään tarinoideni vankina, aloin kiinnostua siitä, että kuka elämääni oikein ohjasi.

Tutkimusten mukaan ihmisellä on 50 000 – 80 000 ajatusta päivässä (naisilla jonkun lähteen mukaan enemmän kuin miehillä – who would have guessed?! ;)). Nykyään puhutaan paljon negatiivisista uskomuksista ja mielen voimasta, mutta mentaalisen hyvinvoinnin tietotaito on vielä lapsen kengissä. Meille ei opeteta koulussa (tai missään muuallakaan), mitä ajatukset ovat ja miten ne vaikuttavat elämäämme. Vielä vähemmän meille opetetaan, miten me voidaan vaikuttaa omiin ajatuksiimme, tai miten omasta mielestä kannattaisi huolehtia. Aivan kuten me huolehditaan meidän kehosta erilaisia harjoituksilla, syödään terveellistä ruokaa, huolehditaan hygieniasta, tehdään kevät siivouksia, niin samalla tavalla mielemme tarvitsee treeniä, siivousta ja hoivaa. Onneksi on alettu havahtumaan siihen, että mielen harjoittaminen ei ole hyödytöntä hörhöilyä, vaan taustalta löytyy yhä enenevissä määrin tutkittuun tietoon pohjautuvia todistetusti tehokkaita menetelmiä.

Mieli on kuin tietokoneen kovalevy, jonne on vuosien aikana syötetty ja asennettu erilaisia ohjelmia; uskomuksia, rajoituksia ja ehdollistumia. Useat näistä ohjelmista ovat vanhentuneita, mutta emme pysty muuttamaan ohjelmointiamme, ellemme ensin tule tietoisiksi nykyisistä ohjelmistamme. Kun ymmärtää, miten mieli ja ajattelu toimii, on mahdollista alkaa vaikuttamaan omaan mieleensä. Toivon, että tämän jälkeen opit miten elintärkeää on saada ajatuksesi pois autopilottimoodista ja tulla tietoiseksi niistä asioista, joita kerrot itsellesi, sanot itsellesi ja muille.

Me kaikki myös katsomme maailmaa omasta todellisuuden ikkunasta käsin, ja jokaisen näkymä on erilainen; kyseessä ei ole todellisuus, vaan meidän tulkinta siitä. NLP:ssä puhutaan kartoista: jokaisella on omanlainen kartta, jonka avulla me suunnistetaan maailmassa. Kartta ei ole kuitenkaan sama kuin maasto, vaan yksilöllinen tulkinta ja näkymä maastosta. Kartan perusteella kerromme tämän kautta tarinoita itsestämme, elämästämme ja ympäröivästä maailmasta. Tarinat voivat olla totta tai tarua, ajatukset voivat olla mahdollisia tai mahdottomia, ja ne voivat pitää meidät jumissa tai rohkaista kasvuun. Oli ne sitten hyödyllisiä tai hyödyttömiä, niin niillä on valtava merkitys meihin ja meidän elämäämme; ne muokkaavat ajatuksiamme, tunteitamme, toimintaamme ja koko maailmankuvaamme.

Tietoinen ja tiedostamaton mieli. Tietoisen mielen tehtävät ovat mm. aistitiedon vastaanottaminen, vertailu, analysointi ja päätöksenteko. Tietoinen mieli ajattelee loogisesti, järkevästi ja matemaattisesti, käsitellen vain yhtä toimintoa kerrallaan, lajitellen tietoa ja tehden valintoja. Tiedostamaton mieli tai alitajunta on tietoisuuden ulottumattomissa oleva psyyken osaa. Toisin kuin tietoinen mieli, alitajunta on päällä kaiken aikaa – jopa nukkuessamme. Alitajunta toimii tietoisen mielen alla ja pystyy tekemään monia asioita samaan aikaan. Se on moniulotteinen ja käytännössä rajaton, ja sisältää sekä menneitä kokemuksia ja muistoja että tulevaisuuden ennakointia.  Alitajunta on kuin valtava muistipankki, johon tallentuu kaikki, mitä ihmiselle tapahtuu; sinne varastoituvat muistot, uskomukset, pelot, toiveet ja kokemukset. Alitajunta ei voi ajatella itse, vaan ottaa vastaan kaiken sen, mitä tietoinen mieli sille syöttää. Se ei osaa kyseenalaistaa sille annettuja käskyjä eikä väittää vastaan. Sille on myös yhdentekevää onko uskomuksesi totta tai tarua, vaan se uskoo kaiken totuutena, pyrkien toteuttamaan kaikki sille annetut tehtävät ja käskyt.

Alitajunta on siis kuin koneisto, ohjelma, joka  pitää sisällään meidän ajatukset, arvot, uskomukset ja minäkuvan. Ohjelman, uskomukset ja tarinat ovat syntyneet jo lapsena sen mukaan, miten meitä kohdeltiin, ja niitä syntyy ja muokkautuu edelleen vanhemmalla iällä kokemustemme mukaan. Tämä tiedostamaton varasto sisältää myönteisiä uskomuksia ja rohkaisevia mielikuvia, mutta myös paljon rajoittavia ja kielteisiä sellaisia. Jokainen meistä kantaa mukanaan alitajuntaan varastoituneita uskomuksia ja itseämme vähätteleviä ajatuksia, kuten olen kömpelö, en osaa, en voi löytää sopivaa kumppania, minä aina epäonnistun.. Nämä vaikuttavat kokemuksiimme, elämäämme ja ihmissuhteisiimme edelleen aikuisina, ellemme ole onnistuneet kääntämään niitä ylös alaisin. Jossain vaiheessa saatamme havahtua huomaamaan, että ne ajatukset ja uskomukset, jotka ovat tuoneet meidät tähän päivään, eivät viekään meitä siihen suuntaan, johon haluamme mennä.

Toinen tiedostamattomaan mieleen liittyvä ominaisuus, on automaattiohjaus. Oletko koskaan hypännyt auton rattiin ja huomannut päästessäsi perille, ettet muista matkasta yhtään mitään? Kun alussa opettelit ajamaan autoa, jouduit keskittymään jokaiseen toimintoon, keskittämään kaiken huomiosi ajamiseen, liikenteeseen ja auton ohjaamiseen. Vähitellen ajaminen automatisoitui, niin että ensin pystyit ehkä juttelemaan vierustoverin kanssa ajaessasi, ja lopulta niin, että annoit kehon tehdä työn mielen ollessa ihan muualla. Sun elämä on heijastus sun automaattisia ohjelmointeja. Tätä ei ole aina niin mukava kuulla, mutta jos et tietoisesti päätä mitä sanot, kerrot ja syötät alitajuntaan, niin toimit autopilotilla. Meidän alitajunta on ohjelmoitu automatisoimaan sen, mitä tietoinen mieli syöttää sille toistuvasti – alitajunta ei tiedä onko asiat totta vai ei, vaan se hyväksyy ja uskoo kaiken täytenä totuutena. Joten mitä useammin toistat tiettyä ajatusta, sitä vahvemmin se porautuu alitajuntaan ja alitajunta tekee vain tehtäväänsä automatisoimalla nämä ”totuudet”.

95% meidän päivittäisistä teoista ja valinnoista tehdään alitajunnan ohjelmointien pohjalta. Tämä on tietysti välttämätöntä ja hyvä asia silloin, kun ohjelmoinnit on meille hyödyllisiä ja vie meitä siihen suuntaan, mihin haluamme mennä. Meidän aivojen tehtävän on olla mahdollisimman tehokkaita ja pitää meidät turvassa. Aivot käyttää ison osan meidän energiasta, joten on täysin loogista, että ne pyrkii tekemään kaiken mahdollisimman kustannustehokkaasti; siksi ne pyrkivät automatisoimaan kaiken mahdollisen.

Kun toistat samoja ajatuksia ja tunteita päivästä toiseen, luot aina uudelleen samat puitteet elämällesi, mikä saa sinut kokemaan samat tunteet, mitkä saavat sinut toimimaan samalla tavalla, ja tätä kautta vahvistamaan omia uskomuksiasi ja ajattelemaan samat ajatukset. Jos mikään ei muutu, niin mikään ei muutu. Sama pätee mieleen. Jos ympäristö pysyy samana, reagoit siihen aina samalla tavalla. Jos toimit aina samalla tavalla, lopputulos pysyy aina samalla tavalla. Kaikki toimintamme, asenteemme ja tunteemme muuttuvat itseään toistaviksi. Mutta koska olemme itse kehän luojia, me voimme myös muuttaa ja rikkoa kehää. Hyvä uutinen on se, että uskomuksia voi muuttaa. Me voimme hypätä kuskin paikalle ja päättää, mihin suuntaan lähdemme ajamaan. Alitajunnan valtavan voiman saa käyttöönsä muuttamalla ajatuksiaan ja pinttyneitä uskomuksiaan, sekä olemalla avoin, luottavainen ja utelias. Alitajunnan voimaa ja mahdollisuuksia ei voi vähätellä: jos käyttää sitä oikein, etenee kohti tavoitteita ja tavoitteiden saavuttamista paljon nopeammin. Henkilökohtaisesti uskon, että alitajunta voi tehdä ihmeitä, sillä olen kokenut sen voiman omassa elämässäni useaan otteeseen. 

Meidän on muutettava tapaamme olla olemassa sillä ajatuksemme, tunteemme ja toimintamme ovat persoonallisuutemme perusta. Neurotiede on todistanut, että voimme muuttaa aivojamme (ja siten käyttäytymistämme, asenteitamme ja uskomuksiamme) vain ajattelemalla – eli muuttamatta mitään ympäristössämme. Me voimme muuttaa aivojamme ajattelemalla, eivätkä aivomme erota tapahtuuko asia mielen sisäisessä maailmassa vai ulkoisen maailman kokemuksen kautta. Myös ajatuksemme voivat muodostaa kokemuksen! Jos käytämme tätä tekniikkaa – mentaalista harjoittelua – mihin tahansa mitä haluamme tehdä, voimme muuntaa aviomme minkä tahansa konkreettisen kokemuksen edelle. Säännöllisen mielikuvaharjoittelun kautta voimme synnyttää ja vahvistaa uusia hermoyhteyksiä, jotka vastaavat tavoitteitamme. Urheilijat on käyttänyt mm. Mielikuvaharjoittelua yhtenä keskisenä psyykkisen valmennuksen menetelmänä jo vuosikymmenien ajan. Kun muutat ajatteluasi, aivosi muuttuvat. Säännöllisen harjoittelun (ajatella, toimia, olla) avulla asennat aivoihisi uuden koneiston; jos asennat, vahvistat ja säädät neurologista koneistoa jatkuvasti, tuloksena on hermostollinen verkosto, uusi ohjelmisto. Ja aivan kuin tietokoneohjelma, se toimii oikein asennettuna automaattisesti. 

Omat uskomukset ohjaavat toimintaa ja käyttäytymistä. Tulee siis tiedostaa, että sinä voit vaikuttaa näihin. Tule tietoiseksi siitä, mitä ajattelet päivästä toiseen. Mitä kerrot itsellesi päivästä toiseen. Tule tietoiseksi siitä, että sinulla todellakin on mahdollisuus päästä käsiksi siihen 95% aivoista siirtymällä havainnoimaan, tarkkailemaan ja aktiivisesti luomaan uusia hermoyhteyksiä. Kysy jokaisen ajatuksen, jokaisen uskomuksen ja tarinan kohdalla; onko tämä totta? Voinko olla 100% varma että tämä on totta? Miten toimin, kun uskon tän olevan totta? Miten toimisin, jos tämä ei olisi totta? Jotta voit muuttua kaikeksi siksi, mitä voit olla, sun on elettävä tietoisemmin. On tultava niin tietoiseksi omasta itsestäsi ja mielestäsi, ettet usko kaikkea mitä se sinulle syöttää. Ilkka puhui NLP koulutksessa siitä, miten meidän ei kannattaisi uskoa itseemme. Silloin, kun autopilotti on hyvä ja linjassa toiveidemme ja tavoitteemme kanssa, niin silloin luota itseesi ihmeessä. Mutta jos autopilotti on sellainen, joka rajoittaa toimintaasi, kasvuasi, estää sinua tekemästä niin asioita, joita todella haluaisit, tai jollain muulla tavalla tuo kärsimystä elämääsi, niin silloin omaa itseään ei kannata uskoa. Ongelma on nimittäin siinä, että uskomme itseämme aivan liikaa; uskomme näihin tarinoihin ja ajatuksiin, ja annamme niiden määrittää elämäämme aivan liikaa.  

Tunteet siitä, että on jumissa omassa elämässä, ei pääse eteenpäin, ei onnistu tavoitteissa, ei menesty, hakkaa päätä seinään – niihin kaikkiin voidaan vaikuttaa ohjelmoimalla mieltä uudelleen. Ihan ensimmäinen asia on ottaa ajatukset pois autopilotista ja uskoa niin syvällä omassa sielussaan, että sinä oot oman elämäsi luoja. Tähän ei riitä pelkkä positiivinen psykologia ja positiivisten ajatusten ajatteleminen, vaan tähän on oikeesti sitouduttava, sitä on todella haluttava. Jos haluat optimoida sun elämän, menestyä ja elää elämää josta oot aina unelmoinu, tule tietoiseksi omista ajatuksistasi. Kiinnostu, tuu uteliaaksi sen suhteen, miksi ajattelet niin kuin ajattelet. Meidän ajatukset on energiaa, ja voit joko luoda sellaisia hermoyhteyksiä jotka tuo sulle onnellisuutta, iloa, menestystä  tai sellaisia, jotka pitää ne pois sun luota.

Kun aivosi muuttuvat, ajattelusi muuttuu. Mitä voit tehdä tänään muuttaaksesi huomista?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *