Aaaah, aamut.

Nyt päästään yhteen mun lempiaiheeseen, nimittäin rutiineihin. Ja erityisesti aamurutiineihin 🙂 Mä oon aina ollu aamuihminen ja otan aamurutiinini hyvin tosissaan – niistä oon kirjottanu aiemmin täällä ja täällä. Vaikka aamurutiinit ei tietysti ole mikään välttämättömyys, niin ite huomaan hyvien rutiinien tuovan lisää energiaa, keskittymiskykyä, luovuutta ja rakkautta päiviin. Hyvä aamurutiini auttaa virittäytymään päivään ihan eritavalla, kuin kolmeen kertaan torkuttaminen, kahvikupin hörppiminen kännykkää selaillen tai bussiin juokseminen edellispäivän meikit naamalla.

Omien aamurutiinien lisäksi mua kiehtoo myös muiden rutiinit, ja tänään haluan jakaa sellaisia elementtiä, joita hyvin menestyvät henkilöt sisällyttävät aamuihinsa. Näitä ideoita oon keräilly erilaisista podcasteista, kirjoista ja blogeista, ja on ollu hämmentävää huomata miten samantyyppisistä elementeistä heidän aamunsa koostuvat. Jos joku muu siellä ruudun takana haluaa siis optimoida aamunsa menestyjien tyyliin, niin tässä siihen muutamia vinkkejä.

He heräävät aikaisin. Aika on verrattoman arvokas voimavara, ja menestyvät henkilöt ovatkin lähes poikkeuksetta aamuihmisiä. Toiset heräävät 4 aikoihin, toiset kello 6, eikä kellonajalla nyt ole niin suurta merkitystä. Merkityksellisempää on se, mitä niillä aamun ensimmäillä tunneilla tekee; herättyään he tuskin nappaavat kännykän ensimmäisenä käteen kurkatakseen sähköpostin tai selatakseen somet läpi, vaan omistavat aamun ensitunnit itselleen. Kun herää aiemmin, heillä on enemmän mahdollisuuksia tehdä asioita, jotka ovat tärkeitä heille itselleen.

He meditoivat ja harjoittavat kiitollisuutta. Siis lähes kaikilla menestyneillä ihmisillä tuntuu olevan jonkinlainen meditaatio- ja kiitollisuusharjoitus! Toiset käyttää meditoimiseen puhelinsovelluksia, toiset keskittyvät hengittämiseen ja kolmannet pysähtyvät miettimään kolmea asiaa, joista ovat sinä päivänä kiitollisia. Esimerkiksi Tony Robbins pitää näitä erittäin tärkeinä hyvän aamunaloituksen kannalta, sillä on vaikea olla vihainen tai peloissaan, jos on kiitollinen.

He pitävät päiväkirjaa. Päivittäinen kirjoitustuokio on tutkitusti hyvä tapa buustata luovuutta ja vähentää stressiä. Useilla menestyneille henkilöillä onkin jonkinlainen kirjoitustuokio aamulla, oli se sitten päiväkirjan pitäminen, päivän intention kirjaaminen tai aamusivujen kirjoittamista, jossa suolletaan tajunnanvirtaa paperille tietyn sivumäärän verran.

Aamurutiiniin sisältyy myös liikettä. Aamuisen liikkumisen ei tarvi olla intensiivistä tai kovatehoista, vaan se on pikemminkin tapa herätellä kroppa ja saada verenkierto liikkeelle. Joku tekee 45 turkkilaista ylösnousua, joku joogaa ja kolmas käy aamu-uinnilla. Kyse ei ole timmin kropan tavoittelusta, vaan liikkeen tuomasta energiasta. Kehon fyysinen liikuttelu ja venyttely heijastaa myös mieleen, auttaen herättelemään aivoja ja saamaan ideat liikkeelle.

He välttävät puhelimeen tarttumista. Aamujen tarkoituksena on keskittyä itseensä ja tehdä sellaisia asioita, jotka buustaavat omaa oloa ja tarmokkuutta. Mitä puhelimeen tarttuminen yleensä saa aikaan? Esimerkiksi sähköpostien selailu voi nostaa stressitasoja ja somen selailu täyttää mielen muiden iloilla ja murheilla. Usea menestynyt ihminen onkin luonu itselleen jonkinlaisen säännön siitä, missä vaiheessa aamua saa näppäillä puhelimen auki.

He etenevät oman rytmin mukaan. Meillä jokaisella on tietty aika päivästä, jolloin ollaan yleensä tehokkaimmillaan ja skarpimmillaan. Toiset tykkää “syödä sammakon” ensin, eli hoitaa vaikeimmat ja epämiellyttävimmät tehtävät alta pois, jonka jälkeen voi heittäytyä täysillä muiden, helpompien tai vähemmän kuluttavien asioiden pariin. Toiset taas säästävät vaikeammat hommat myöhempään ajankohtaan. Jokainen menestyjä tuntee oman rytminsä, jonka ansioista he voivat suunnitella päivänsä sen mukaan ja valjastaa näin tuotteliaisuutensa tehokkaammin.

Muita kiinnostavia mainitsemisen arvoisia rutiineja ovat mm. sängyn petaaminen, kylmäsuihku, affirmaatiot ja voimalauseet sekä lukeminen. Täytyy siis kovasti yrittää implementoida näitä elementtejä myös omaan elämään… josko ne toisi samanlaista menestystä myös itselle 😉

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *