Hei kaikki kohtalotoverit, tarkemmin sanottuna suolisto-ongelmista (närästys, turvotus, ilmavaivat, mahakivut, ummetus, ripuli yms) kärsivät kohtalotoverit, tai muuten vaan aiheesta ja terveydestään kiinnostuneet! Mulla olisi esitettävänä yksi ihan mielettömän hyvä kirja aiheeseen liittyen!

Kyseessä on FOOD PHARMACY -kirja. Food Pharmacy (=ruoka-apteekki) on samannimistä blogia pyörittävien ruotsalaisnaisten, Linan ja Mian teos. Nimensä mukaisesti, kirja tarjoaa tietoa ruoan vaikutuksesta ja edustaa Hippokrateen ajatusta ”Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi”. Kirjassaan naiset haluavat antaa lukijalle perustiedot suolistoflooran, tulehdustilan ja ihmisen terveyden välisestä yhteydestä sekä ennen kaikkea kertoa, kuinka jokainen voi omilla ruokavalinnoillaan vaikuttaa omaan terveyteensä ja vointiinsa. Kirjan kansi kiteyttää hyvin kirjan sisällön: Tietoa suoliston bakteerikasvustoista, hyvistä bakteereista, aihetta koskevasta tutkimuksesta ja tulehduksia ehkäisevästä ruoasta. Reseptejä kaikille, jotka haluavat saavuttaa elämän oikeilla ruokavalinnoilla. Ei yliannostuksen vaaraa.

Kirja ei kuitenkaan ole mikään tylsä tietokirja, vaikka ihan älyttömän informatiivinen ja tieteelliseen tutkimukseen perustuva kirja onkin. Kirjan kerrontatapa on ihan äärettömän selkeä, hauska ja mukaansatempaava. He johdattelevat lukijaa eteenpäin kertoen omakohtaista tarinaa siitä, miten he – valtiotieteilijä ja copywriter – päätyivät suolistoflooran maailmaan. Naiset omaavat selkeästi hyvä (ja hieman sarkastisen) huumorintajun, jota viljellään sivuilla erittäin viihdyttävällä tavalla. Kirjasta löytyy esimerkiksi kriisisuunnitelma sokerista vieroittautumiseen, operaatio “pelasta suolistofloora” sekä varoituksia reseptiensä tyypillisistä sivuvaikutuksista: tyytyväiset suolistobakteerit, tulehdustilan heikkeneminen, uusi suhtautuminen ruokaan, terve suolistofloora, tasainen verensokeri ja rutkasti kuplivaa energiaa. Vaikka useimmat kirjan aiheet on tosi monimutkaisia ja vaikeasti ymmärrettäviä, niin naiset ovat lähestyneet aiheita tarinamaisella kerronnalla, jonka ansioista käsitteet ja aiheet avautuvat lukijalle helposti.

Kirjasta löytyy tietoa sokerin vähentämisestä, ravintoaineista, kasvisten merkityksestä, hyvien rasvojen lähteistä, ruoanlaittokäytännöistä, sekä paastoamisen vaikutuksesta suoliston hyvinvointiin. Kirjasta lötyy myös hauskoja informatiivisia kaavioita, tietolaatikoita tutkitusta tiedosta sekä jokaisen kappaleen jälkeen 5 vinkkiä suolistoflooran eduksi. He jakavat myös suosikkejaan (kurkuma, durra, banaanit) ja reseptejä (Sky Walkerin granola, verensokeriystävälliset banaanimuffinit ja mun lemppari: spagettia ja jauhelihaa ilman spagettia ja jauhelihaa :D). 

Koska tässä ei ollut vielä tarpeeksi WAU-efektejä, niin jutellaan hetki vielä kirjan ilmeestä. Siis että suolistoaiheisesta kirjasta on onnistuttu tekemään näin visuaalisesti kaunis, houkutteleva ja kertakaikkiaan esteettinen opus on ihan mieletöntä!! Tätä kelpaa todellakin selailla ihan vain silmäniloksi! Ruokakauvat on mielestäni ihan mielettömän innovatiivisia, hauskoja ja erilaisia – esimerkiksi nätisti asetellun smoothiekulhon sijaan smoothie on räsikitty pitkin seiniä. Tästä täytyy ottaa mallia! 😉

Suosittelen siis ehdottomasti tarttumaan tähän kirjaan, mikäki kaipaa helposti ymmärrettävää, tiivistä tietopakettia suoliston hyvinvoinnista, sekä konkreettisia vinkkejä ja reseptejä tiedon viemiseksi käytäntöön. Kurkatkaa myös Food Pharmacy -blogi, täältä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *