Hidastaminen. Siinä mun jouluajan toive ja tavoite numero 1.

Oon just se suorittajaihminen, jolla on miljoona ajatusta päässä samanaikaisesti, joka housuntaskussa jonkinnäkönen to do-lista ja 10 välilehteä auki kännykässä ja tietokoneella. Joka herää aamulla päivän tehtävät ja tavoitteet mielessä, joka kokee suurta tyydytystä kun saa ruksailla asioita pois listalta, ja nauttii kun tuntee saaneensa päivittäin jotain järkevää aikaiseksi. Lepääminen vie multa yhtä paljon voimia kun täysillä eteenpäin vouhottaminen ja joudun tekemään sen eteen ihan tosi paljon tietoista työtä. Tiedostan, että mun on tosi vaikea pysähtyä ja vaan olla, tai istahtaa päivän aikana edes hetkeksi kahvikupin kanssa sohvalle. Tiedostan kuitenkin yhä paremmin omat voimavarani – ja etenkin niiden rajallisuuden.

Kuuntelin Hidasta Elämää -liikkeen perustajan Sanna Wikströmin haastattelua, jossa hän sanoi hidastamisen tarkoittavan jokaisen oman yksilöllisen elämänrytmin löytämistä, sen kunnioittamista ja sen mukaan elämistä. Hidastaminen merkitsee meille jokaiselle siis eri asiaa konkretian tasolla, sillä olemme luonnostaan joko hitaita tai nopeita ihmisiä, jonka lisäksi jokaisen elämänrytmi, -tilanne ja voimavarat on erilaiset. Hidasta Elämää -facebook sivuilla on määritelty hidastaminen mm. seuraavin sanoin:

Elämän leppoistaminen.

Hidastamalla ehtii nauttimaan elämästä. Elämä loppuu jokaisella joskus, miksi pitäisi sinne kiirehtiä?

Keskityn sen hetkiseen tekemiseen enkä stressaa tekemättömistä – sillä yleensä ne ei karkaa minnekään, teen kun on niiden aika.

Tee vähemmän, nauti enemmän.

Hidastaminen on sitä, kun ehtii heittämään lasten kanssa sen toisenkin kepin jokeen ja katsoa, kun se alittaa sillan…

Läsnäolon taitoa, ei etukäteen buukattua kalenteria, vaan vapaus tehdä asioita spontaanisti.

Juon kahvia olohuoneen sohvalla.

Hidastaminen ei siis tarkoita fyysistä hidastumista, tai että aletaan liikkumaan tai tekemään asioita hitaammin 😉 Hidastaminen voi toki olla konkreettisiakin asioita, kuten syvähengitystä, päikkäreitä tai isomman kalenterin ostamista, mutta se on enemmän mielen sisäistä työtä kiireisyyden tunteen irtautumisesta. Hidastaminen auttaa huomaamaan, mikä on oleellista ja mikä ei, ja minkälaisia asioita haluaa omassa elämässään priorisoida. Olennaiseen keskittyminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden kuunnella itseään, tehdä valintoja ja nauttia itelle tärkeistä asioista, tehden elämästä omannäköisen.

Haluan siis oppia hidastamaan, höllentämään, rentoutumaan.. Että ei olisi niin kiire koko ajan mennä ja tehdä asioita, koska mä todellakin alan uskoa siihen että kiire lähtee jokaisesta itsestään. Me itse luodaan kiireemme ja kuvitellaan, että enemmän on enemmän ja että täytyy olla kiireinen ollakseen tehokas. Haluaisin oppia siihen, että vaikka nautinkin asioiden tekemisestä ja mulla on tosi paljon asioita, joita haluan tehdä ja saavuttaa, niin tekisin sen kaiken jonkinlaisella sisäisellä rauhalla ja levollisella läsnäololla. Että vaikka mieli pyörii kuin pesukone, löytäisin itsestäni ja elämästäni ne asiat, jotka tuo henkistä ja fyysistä rentoutta kiireenkin keskellä.

Ajattelin että joulunaika on ihan loistava hetki tarttua tähän teemaan, kun jouluun kuuluu muutenkin tietynlainen rauhoittuminen ja fiilistely. Tuoksutellaan kynttilöitä ja pipareita vuoron perään, ihaillaan jouluvaloja, nauretaan pulkkamäessä, ja vietetään aikaa tärkeiden ihmisten kanssa.. Ajattelin, että tää aika on omiaan huomaamaan, kokemaan ja tuntemaan just ne pienet asiat, jotka tuo arkeen pientä luksuksen tuntua.. koska sitä hidastaminen mulle kai pohjimmiltaan on. Millä tavoin sä hidastat arjessa?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *