Ayurveda on ponnahdellut siellä täällä yhä enemmän ja enemmän; blogeissa, resepteissä ja jopa paikallisen (pikkukylän!) kauneushoitalassa. Oma kiinnostus ayurvedaa kohtaan syttyi parisen vuotta sitten, ja vaikka aluksi se tuntui hieman mystiseltä (mutta kiehtovalta!), niin samalla näin sen luonnollisena jatkumona omalle joogaharrastukselle. Itseasiassa ayurveda onkin joogan sisaroppi, jonka lisäksi nykyisessä lääketieteessä ja ravitsemustiedossa on useita elementtejä, jotka pohjautuu ikivanhoihin Ayurvedan oppeihin. Myös monet viime vuosina suosioon nousseet tuotteet ja tavat, kuten oil pulling ja kurkuman käyttö, on tunnettu Ayurvedassa on tuhansia vuosia.

Ayurveda on noin 5000 vuotta vanha intialainen terveysoppi, joka tarkoittaa kirjaimellisesti elämänviisautta (ayur=elämä, veda=tieto). Ayurvedassa korostetaan ravitsemuksen merkitystä, mutta yhtä tärkeänä pidetään myös säännöllisiä rutiineja ja luonnollista elämäntyyliä. Ayurveda katsoo ihmisen terveydettä ja hyvinvointia yksilöllisestä ja kokonaisvaltaisesta näkökulmasta, jonka tavoitteena on saavuttaa tasapaino kehon, mielen ja tietoisuuden välillä. Ehkä juuri tämä kokonaisvaltaisuus ja holistisuus on se, joka ayurvedassa kiehtookin 🙂

Jokapäiväiset valinnat ja tapahtumat, kuten huonolaatuinen ruoka, unenpuute, stressi, myrkyt ja liiallinen/liian vähäinen liikunta, heilauttelevat elimistön tasapainoa ja pitkään jatkuessa aiheuttavat erilaisia ongelmia, vaivoja ja sairauksia. Ayurveda perustuu tasapainoon, ja sitä voikin kuvata systeemiksi, jolla palautetaan ihminen takaisin balanssiin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tasapainoon pyritään noudattamalla omalle keholle sopivaa ruokavaliota, vuorokausirytmiä, liikuntarutiinia sekä muita elintapoja. Ayurveda ei siis ole pelkästään oppia terveydestä, vaan kokonaisvaltainen elämäntapa.

Doshat: Vata, Pitta ja Kapha

Ayurvedassa vallitsee 5 elementtiä: maa, ilma, tuli, vesa ja eetteri (tila). Ayruvedassa ihmiset jaetaan kolmeen eri kehotyyppiin eli doshaan sen mukaan, mitkä viidestä elementistä heissä vallitsee. Doshat ovat Vata (ilma + eetteri), Pitta (tuli + vesi) ja Kapha (vesi + maa). Kukin dosha muodostuu siis erilaisista elementtipareista ja jokaiseen kuuluu tiettyjä fyyisisä ja henkisiä ominaisuuksia, jotka säätelevät kehon ja mielen toimintaa. Jokainen ihminen koostuu kaikista kolmesta doshasta, mutta jokaisella on oma yksilöllinen kombinaatio kutakin elementtiä, joista yksi on yleensä hallitsevampi kuin muut.

Vata eli tuuli pitää yllä liikettä. Kehossa Vata osallistuu mm. keuhkojen, sydämen ja suoliston toimintaan, jonka lisäksi se ohjailee mielen liikkeitä. Vatan ominaispiirteitä ovat kylmä, kuiva, kevyt ja liikkuva. Vata-tyypin iho voi olla kuiva, kädet ja jalat kylmät, ja liike/puhe nopeaa. He rakastavat kuumia lämpötiloja ja ovat kevytunisia. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan Vata on usein kevytrakenteinen, hoikka ja hänellä on kapeat olkapäät ja lantio. Luonteeltaan vata on hyvin vaihteleva, nopeasti innostuva ja spontaani, mutta myös mielikuvituksellinen, herkkä ja luova. Vatan henkinen ja fyysinen energia on puuskittaista; Vata aloittaa mielellään uusia asioita, mutta ei useinkaan saa niitä vietyä loppuun (mä oon niin vata..).

Tasapainoinen Vata on onnellinen, innostunut ja kuplivan energinen. Jos Vataa on liikaa henkilö voi olla ahdistunut, levoton ja yliaktiivinen. Hänen voi olla vaikea rauhoittua ja läsnä hetkessä. Kun on liikaa tuulta, syntyy tornado 🙂 Vatan tyypillisiä oireita ovat unettomuus, kärsimättömyys ja väsymys, sekä lukuisat ruoansulatusongelmat, kuten ilmavaivat ja ummetus. Vatan tasapainottamiseen tarvitaan lepoa ja hiljaisuutta, maadoittumista.

Pitta eli tuli on puolestaan liikkeelle laittava voima. Kehossa Pitta on vastuussa kaikista muutosprosesseja, kuten ruoansulatuksesta, hormonitoiminnasta ja aineenvaihdunnasta. Pittan ominaispiirteitä ovat kuuma, terävä ja intensiivinen, joka näkyy esimerkiksi lämpimänä kehona, runsaana hikoiluna ja nopeana ruoansulatuksena. Ruumiinrakenteeltaan Pitta-tyypit ovat keskikokoisia ja sopusuhtaisia, usein myös urheilullisia. Luoteeltaan Pittat ovat kunniahimoisia, rohkeita ja älykkäitä. Heillä on usein voimakkaita mielipiteitä ja heillä on tulen mukainen räsikyvä persoona 🙂 Toisaalta, he ovat myös äkkipikaisia, vaativia ja täydellisyyteen pyrkiviä.

Tasapainoisena Pitta on johdonmukainen ja määrätietoinen. Jos Pittaa on liikaa, henkilö voi muuttua ärsyyntyneeksi, määräileväksi ja riidanhaluiseksi. Myös kärsimättömyyttä ja kiukunpuuskia esiintyy. Pittalla fyysisiä oireita ovat mm. närästys, akne ja erilaiset tulehdukset, sekä erilaiset vatsavaivat ja pahanhajuinen hiki. Pittan tasapainottamiseen tarvitaan aikaa rentoutumiseen, positiivista seuraa ja usein myös fyysistä kehon viilentämistä.

Kapha eli maa on paikallaan pysyttelevää energiaa. Kehossa Kapha vastaa tuki- ja liikuntaelimistöstä, kuten luista, lihaksista ja jänteistä. Kaphan peruspiirteitä ovat hitaus ja raskaus. Kaphan peruspiirteisiin kuuluu myös rentous, joka näkyy henkilön liikkeissä, ajatuksissa ja elintavoissa; heidän kävelytyylinsä on pehmeää, he eivät suutu helposti ja he ovat ystävällisiä ja suvaitsevia muita kohtaan. Kapha on vahva ja tasapainoinen ihminen, joka tekee asioita pitkään harkiten. He ovat äidillisiä, rauhallisia ja tasapainoisia. Kapha-tyypit ovat ruumiinrakenteeltaan leveähartisia ja muodokkaita, ja heillä on taipumus ylipainoisuuteen.

Tasapainoinen Kapha on rauhallinen ja vahva. Jos Kaphaa on liikaa, näkyy se usein uneliaisuutena, laiskuutena ja masentuneisuutena. Olo voi olla fyysisesti raskas ja sängystä nouseminen hankalaa – Kaphat eivät ole aamuihmisiä 🙂 Kapha-tyyppi kärsii myös aineenvaihdunnan ongelmista ja lihoo sen vuoksi herkästi. Tasapainottaakseen Kaphaa tarvitaan fyysistä aktiivisuutta, sekä sopivia mielen virikkeitä ja stimulaatiota.

Mä oon ite niin tyypillinen Vata, että välillä oikeen itekin hätkähdän sitä miten kehotyyppien kuvaukset voi olla niin spot on. Siis ihan fyysisistä ominaisuuksista noihin luonteenpiirteisiin asti.. 😀 Jos haluat selvittää vielä tarkemmin oman kehotyyppisi, niin esimerkiksi täältä ja täältä löytyy yksinkertaisia dosha-testejä. Oman kehotyypin selvittäminen on ayurvedassa tärkeää, sillä oman kehotyypin mukaan eläminen nähdään terveyden ja hyvinvoinnin perustana. Esimerkiksi Ayruveda-opin mukaan kullekin kehotyypille on olemassa oma oikea ruokavalionsa, mutta niistä lisää ensi kerralla 🙂 Oon sen verran innostunut ayurvedasta (sanoinko jo, että oon niin vata?), että postauksia aiheesta enemmänkin tässä tulevien viikkojen aikana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *