Kerroin alkuvuodesta haluavani kokeilla tänä vuonna erilaisia rentoutusmenetelmiä, sillä erittäin stressaavan vuoden ja ikuisen pään sisäisen hälinän jälkeen tiedostin tarvitsevani apua kehon ja mielen rauhoittamiseen. Ensimmäiseksi kokeilin kelluntaa, ja sen jälkeen pääsin testaamaan äänimaljarentoutusta ystäväni ihanaan hoitolaan. Äänimaljarentoutus olikin yksi merkittävimpiä rentoutumisen kokemuksia, jota minulla on tähän mennessä ollut. Pääsin äänimaljarentoutuksessa yhteen syvimpään koskaan kokemaani rentoutumisen tilaan – keinuin jossain unen ja valveillaolon välisessä pehmeässä tilassa, jossa ajan- ja paikantaju katosi kokonaan. Äänimaljarentoutus auttoi pysäyttämään stressaantuneen, ylikierroksilla käyvän mieleni ja kehoni. Se auttoi myös hiljentämään pääni sisäisen hälinän pieneksi hetkeksi, jonka vaikutukset tuntuivat vielä pitkään session jälkeen.

Mitä? Äänirentoutus on vibroakustinen metodi, jossa ääniaaltojen vibraation (=värähtelyn) ja maljojen soinnin (=akustiikan) aistiminen luovat yhdessä rentoutuskokemuksen. Maljoista syntyvä fyysisesti koettava värähtely kulkee kehossa veden pinnan värähtelyn lailla vaikuttaen kaikkialla kehossasi. Koska kehomme on suurimmaksi osaksi vettä, värähtely vaikuttaa meihin ihan solutasolla asti. Äänimaljojen värähtelyn ajatellaan vapauttavan jännitystä ja kehoon kertyneitä tukoksia, ja resonoivan yksilöllisesti kokijansa kulloisenkin olotilan mukaan. Varsinaista hierontaa ei äänimaljarentoutuksessa tehdä, vaan äänen aikaansaama värähtely ikään kuin hieroo kehoamme sisältäpäin auttaen kehoa rentoutumaan.

Äänimaljarentoutuksen aikana makaat hoitopöydällä ihan normaalissa vaatetuksessa, halutessasi viltin alla. Mitään ihan kamalan paksuja vaatteita ei kannata olla päällä, jotta tuntisi mahdollisimman hyvin äänimaljojen värähtelyn. Rentoutuksessa eri kokoisia maljoja soitetaan keholla (mm. selän, käsien, jalkojen, vatsan päällä) ja jonkun verran myös kehon ympärillä. Maljoja soitetaan rauhallisesti antaen äänten värähdellä kehossa ja ilmassa. Itselleni yksi miellyttävimpiä värähtelykokemuksia oli jalkaterien läheisyydessä tapahtuva soittaminen, sillä todellakin tunsin värähtelyn nousevan kehoa pitkin. Äänimaljoja ja kongeja on olemassa erikokoisina, ja ne värähtelevät eri taajuuksilla tuottaen erilaisia kauniita, pitkään soivia ylä- ja alaääniä. Maljoilla ei soiteta mitään musiikkikappaleita, vaan rauhallisia, harmonisia sointeja, jotka ovat hyvin miellyttäviä. Kumean soinnin sanotaan muistuttavan meitä alitajuisesti elämämme alkumetreistä, kohdun suojasta ja turvallisuudesta.

Oma kokemus: Olen käynyt nyt kaksi kertaa äänimaljarentoutuksessa, ja yksittäisen session kesto on ollut noin 45 minuuttia. Ensimmäisellä kerralla kaikki oli niin uutta ja jännittävää, ja huomasin keskittyväni liian tarkasti erilaisiin värähtelyn aiheuttamiin tuntemuksiin ja rentoutuksen kulkuun. Toisella kerralla pystyin luopumaan suorittajaminästäni ja antautuvani täysin äänien ja värähtelyn vietäväksi. Vaivuin syvärentoutukseen hyvin nopeasti ja leijuin siellä koko session ajan. Koen edelleen haastavaksi tyhjentää mieleni esimerkiksi meditaation aikana, ja vaikka itellä onkin useita rentoutusmenetelmiä käytössä, niin syvärentoutuminen on itselleni erittäin harvinaista. Rentoutuksen jälkeen olo oli samaan aikaan rentoutunut ja levännyt, vapautunut ja kevyt. Ystäväni kosketus oli lempeää, tahti rauhallinen ja läsnäolo oli jotain niin ihanan rauhoittavaa, että olisin voinut jäädä hoitopöydälle makoilemaan koko loppuvuodeksi..

Kenelle: Äänimaljarentoutus sopii kenelle tahansa perusterveelle, ihan lapsista vanhuksiin. Rentoutus sopii erityisesti niille (minä mukaan lukien), joille rentoutuminen ei ole aina niin helppoa ja/tai meditoinnin kokee haastavaksi, ja kaipaavat mielen ja kehon rauhoittamista ja rentoutumista. Uskon itse, että erilaiset avustetut rentoutusmenetelmät tulevat lisääntymään tulevaisuudessa hurjasti, ja kulhojen sointi on avustettujen menetelmien saralla ihan loistava vaihtoehto. Äänimaljarentoutusta on mahdollista siis nauttia näin yksilöllisenä hoitona kuin ryhmässä sointukylpynä. Sointukylpyä olisikin kiva testata ensi kerralla!

Jos siellä on joku toinen, joka kaipaa arjen keskelle hengähdyshetken, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan äänimaljarentoutusta. Lisätietoa ja vapaita aikoja voi tiedustella ihanalta Petralta, osoitteesta www.balanciapalvelut.fi


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *