Kuka minä olen tekemään tuon?

En ole yhtä pätevä/osaava kuin muut, en kuulu tähän porukkaan.

Muut varmasti pian huomaavat, miten osaamaton ja tyhmä olen.

Muut kehuvat, mutta en usko sen olevan totta.

Kuulostaako tutulta? Saatat kärsiä huijarisyndroomasta, englanniksi imposter syndrome. Huijarisyndrooma on ajatusvääristymä, jossa ihminen kokee itsensä täysin aihetta osaamattomaksi, ajattelee ettei voi olla osaava tai pätevä, piiloutuu helppojen tehtävien taakse ja pelkää paljastuvansa “huijariksi”. Ihminen ajattelee, ettei osaa mitään, ei pysty mihinkään – ja pitää suunsa kiinni todellisista tunteistaan ja osaamattomuudestaan sen pelosta, että paljastuu. Onnistumisten uskotaan johtuvan ulkoisista tekijöistä, ja epäonnistumisen sisäisistä. Todellisuudessa ihminen on usein hyvinkin pätevä, mutta ei itse näe sitä.

Tämä on ollut yksi iso mielen rajoitus omassa elämässäni. Kärsin vuosiKAUSIA kroonisesta itseni epäilemisestä, joka dominoi kaikki mahdolliset onnistumiset, todistusaineiston osaamisesta tai muiden kehut ja arvostuksen. En osannut sisäistää saavutuksiani tai osaamistani, vaan koin jatkuvasti olevani vajaa, puutteellinen tiedoissani ja taidoissani, ja mietin, että milloinkohan ihmiset tajuavat, etten oikeesti ole niin pätevä. Tunteet sai minut lamaantumaan ja pienentämään itseäni niin, etten kyennyt tekemään niitä asioita, joista todellisuudessa haaveilin.

Huijarisyndroomaan liittyy usein myös perfektionismia, itsekriittisyyttä, vaativuutta ja suorittamista. Näiden taustalla on epävarmuus omasta itsestä, itsearvosta ja kelpaamisesta. Kun joutuu jatkuvasti ylläpitämään pätevän roolia, piilottamaan “huijari”salaisuuttaan, ja kamppailemaan musertavan osaamattomuuden tunteiden kanssa, aiheuttaa se paitsi ahdistusta mutta altistaa myös uupumukselle ja masennukselle. Moni uupuu, sillä on tosi raskasta epäillä itseään ja omia kykyjään päivä toisensa jälkeen.

Jokainen varmasti kokee lieviä huijariajatuksia silloin tällöin, mutta huijarisyndrooma ulottuu usein identiteettitasolle. Silloin se vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi opiskelu- ja uravalintoihin, mutta myös siihen miten toimii elämässä, miten tarttuu haasteisiin, ja millaista elämää elää. Huijariajattelu vaikuttaa ihmisiin myös eritavoin; toinen lamaantuu täysin, toisella tulee isoja blokkeja luovuuteen liittyen, ja kolmas luovuttaa kokonaan. Jos tunnistat itsesi näistä kuvauksista, niin lue eteenpäin, koska tuun antamaan sulle 6 keinoa, joiden avulla pääset eroon näistä ajatusvääristymistä, jotta sun upeus pääsisi esiin.

1 Se, että voi alkaa vapautumaan huijariajattelusta vaatii ensisijaisesti sen, että myöntää itselleen omaavansa huijariajatuksia. Jo pelkästään se, että omilla tunteilla ja kokemuksilla on termi – huijarisyndrooma – voi olla jo itsessään vapauttavaa. Kun myönnät itsellesi ja ymmärrät, mistä ajatusmallit ovat syntyneet, sinun on helpompi olla myötätuntoisempi itseäsi kohtaan. Ihminen uskoo lujasti näihin ajatusvääristymiin etenkin silloin, kun uskomus on syntynyt varhaisessa lapsuudessa. Tutkimusten mukaan huijariajattelu syntyykin usein ristiriidasta siitä, millaisena ihminen on kokenut itsensä lapsena. Silloin syntyy helposti negatiivinen ajatuskehä, jolloin on vaikea kyseenalaistaa omia ajatuksiaan. Tästä päästäänkin seuraavaan keinoon:

2 Get out of your head and into your heart. Eli tiputtaudu pois mielestä, ja laskeudu kehoon ja sydämeen. Tämä voi kuulostaa kunnon kliseeltä, mutta näen, että tästä on pakko aloittaa, jos haluaa että muut keinot toimivat. Huijarisyndroomassa on tärkeä tunnistaa, että kyse on ajatuksista – ei totuudesta. Omia ajatuksia ei tarvitse uskoa. Haluan että ymmärrät, että ne ihmiset, jotka eivät tunne itseään huijareiksi, eivät ole yhtään sen taitavampia tai älykkäämpiä, kuin he, jotka huijariajattelusta kärsivät. Ainoa ero on, että siinä tilanteessa joka toisissa laukaisee huijariajattelun, toiset ajattelevat muita ajatuksia. Siinä kaikki.

Ja tämä on ihan mielettömän hyvä uutinen, sillä silloin se tarkoittaa sitä, että meidän tulee vain oppia ajattelemaan eri tavalla. Ja koska meidän päivittäiset ajatukset vahvistaa tiettyjä hermoyhteyksiä aivoissa, ja synnyttävät tiettyjä tunteita kehossa, joiden pohjalta me elämässä suunnistamme ja toimimme, ainoa tapa huijariajattelusta irtipääsemiseen, on lakata ajattelemasta, kuin huijari. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta on tosissaan alettava ajattelemaan erilaisia ajatuksia itsestään. On tultava tietoiseksi ajatusvääristymistä, joita kelaa, ja niistä tilanteista, joissa näitä ajatuksia nousee. Tietoisuuden kautta on mahdollista tarkastella ajatuksiaan ja tunteitaan objektiivisesti – samaistumatta niihin. Erottaa ne tosiasioista.

Kun alan tuntea huijariajatusten nousevan mieleen, tai riittämättömyyden tunteita, tai huomaan vertailevani itseäni muihin, kysyn itseltäni onko tämä totta, vai onko nämä vain ajatuksia, jotka eivät palvele minua? Onko nämä ajatukset totta, vai onko nämä vain ajatuksia joita sanot itsellesi, jotka eivät palvele minua? Onko nämä ihmiset parempia kuin minä? Kuulutko tähän porukkaan? Jos puhut itsellesi näin, muuta nämä ajatukset. Ala sanomaan itsellesi että kuulut tänne. Tämä vaatii harjoittelua, mutta voi vakuuttaa, että tämän tietoisuuden lisääntymisen ja ajatusten kyseenalaistamisen kautta, huijariajatukset alkavat vähentyä ja alat saamaan ne kiinni entistä nopeammin, jolloin ne eivät ehdi aiheuttamaan sinulle samaa haittaa, kuin aiemmin.

3 Toimi. Kun alat tuntemaan itsesi huijariksi, tärkeintä on, että toimit. Mitä pidempään mietit, pohdit ja ylianalysoit tilannetta, sitä vahvemman otteen huijariajatukset sinusta saavat, ja sitä vaikeampaa sinun on tarttua toimeen. Kun alat toimimaan sydämestä käsin, omista taidoista ja lahjoista käsin, teet tietoisen päätöksen edetä ajatuksista huolimatta. Otat kuskin paikan omassa elämässäsi – et anna tunteiden ja ajatusten ohjata sinua. Tee päätös ja sitoudu siihen. Älä pompi yhdestä asiasta toiseen, älä seuraa mitä muut tekevät, älä murehdi sitä teetkö oikeita päätöksiä. Sen sijaan, tee päätös, joka auttaa sua toimimaan, ja näin etenemään tavoiteltua lopputulosta. Jokainen päätös vie sinua lopulta lähemmäksi sitä, mihin olet menossa, sillä JOKAISESTA päätöksestä ja valinnasta tulet oppimaan jotain.

4 Some detox. Yksi tuhoisimpia asioita on itsemme vertaaminen muihin, ja mikäs tässä on tehokkaampi kuin sosiaalinen media. Vaikka rakastan somen tuomia mahdollisuuksia, niin tiedän hyvin miltä tuntuu selailla somea ja tuntea itsearvostuksen, itsetunnon ja riittävyyden tunteiden valua muutamassa minuutissa täysin maan uumeniin. Varsinkin jos seuraa ihmisiä, jotka tekevät jo niitä asioita, joita haluaisi itse olla tekemässä, jotka elää sellaista elämää, jota itsekin haluaisi elää, niin omanarvontunne voi tippua sadasta nollaan ja pakkasen puolelle ihan järkyttävän nopeasti. On helppoa verrata omia haasteita, omia epäonnistumisia toisten hightlighteihin. Verrata omaa ensimmäistä tai toista askelta jonkun 20. tai 50. askeleeseen. Tule siis tietoiseksi siitä, millaisen fiiliksen somen selailu suhun jättää; jos olet inspiroitunut, hyvä. Jos tunnet energiasi ja ajatustesi muuttuneen pakkasen puolelle, niin kysy itseltäsi rehellisesti, kannattaako antaa näille valtaa omassa elämässään. Somedetox voi tarkoittaa yhden päivän, viikonlopun tai viikon kestävää detoxia. Se voi koskea tiettyjä henkilöitä tai tilejä, joita oot tähän asti seurannut, mutta kehityksessäsi auttaa hurjasti se, että suljet pois energiavampyyrit, tukit kolot ja fokusoit itseesi, sun vahvuuksiin, sun osamiseen.

5 Suhtaudu kilpailuun positiivisesti ja usko runsauteen. Kilpailu on osa peliä, ja se on välttämätöntä 😊 Tämä voi kuulostaa ristiriitaiselta edelliseen kohtaan, mutta tarkoituksena ei ole ignoroida kilpailua, vaan ota se avosylin vastaan. Aina kun näet jotain upeeta tapahtuvan jollekin toiselle esimerkiksi kilpailijallesi, onnittele heitä! Juhli heidän kanssaan! Koska kun tunnet iloa toisten puolesta, ja tunnet aidosti iloa, tulee värähtelysi nousemaan. Anna heidän onnistumisten toimia esimerkkinä siitä, että se mitä tavoittelet, on mahdollista myös sinulle. Kyllä, on lukuisia ihmisiä jotka tekevät samoja asioita kuin sinä. Joilla on samoja taitoja, tietoa ja kykyjä kuin sinulla. Jotka työskentelevät samalla alalla, joilla on samanlaisia palveluja kuin sinulla, mutta se ei tarkoita, että heillä olisi juuri sitä uniikkia kombinaatiota, kuin sinulla on. Kukaan ei ole sinä! Oot ehkä kuullu tän aiemmin, mutta uskotko sitä oikeesti? Sinä pystyt koskettamaan ihmisiä tavalla, joka kukaan muu ei pysty koskettamaan. Kukaan tässä maailmassa ei voi tehdä sen mitä sinä teet, niin kuin sen teet. Usko siis, että jokaiselle riittää töitä, asiakkaita, rahaa, onnellisuutta, iloa – kaikkia hyviä asioita elämässä.

6 Anna tunnustusta kaikesta siitä, mitä olet tähän mennessä saavuttanut. Tämä oli itselleni yksi suurimpia ja tuoreimpia oivalluksia/harjoituksia. Olen ikuinen itsensä kehittäjä ja RAKASTAN opiskelua ja uuden oppimista. Tämä kuitenkin johti siihen, että alkoi tuntumaan siltä, että aina oli uutta opittavaa, aina oli syvennettävää, enkä ikinä voisi osata jostain asiasta tarpeeksi. Koska olen luonteeltani myös multipotentiaali (eli kiinnostunut siis todella laajalla skaalalla eri asioista olematta pro tai guru missään tietyssä asiassa), tuntui monesti siltä, että mitä annettavaa minulla on, kun maailmassa on kuitenkin ihmisiä, jotka ovat asiantuntijoita asian X tai Y suhteen. Ja itse tiedän asiasta vain pintaraapaisun verran. Vertasin itseäni aina niihin, jotka olivat oman genren, oman aiheen asiantuntijoita – ja koin suuria riittämättömyyden tunteita.

Sitten laitoin hakemuksen menemään yhteen työharjoittelupaikkaan, ja jouduin siinä samalla kirjoittelemaan itsestäni ja päivittämään CV:ni. Siinä kirjoitellessani opiskelu- ja työhistoriaani, saavutuksiani ym, meinasin tippua tuolilta; olinko tosiaan tehnyt tuon kaiken? Kertoiko tämä tosissaan minusta? Kun näin mustaa valkoisella kaiken sen, mitä olin opiskellut, tehnyt, saavuttanut ja kokenut, oli se käännekohta omassa huijariajattelussani. On niin helppoa koko ajan fokusoida tulevaisuuteen ja siihen, mitä ei vielä osaa. Missä pitää vielä kehittyä. Missä on vielä parannettavaa. Ja helposti unohtaa katsoa ja antaa tunnustusta siitä, mitä kaikkea on tähän asti jo saavuttanut. Ihminen voi tuntea itsensä huijariksi, huolimatta siitä, millaisia huikeita saavutuksia olisikaan saanut aikaiseksi. Suosittelen tätä ihan jokaiselle, edes 5 minuutin tai 10 minuutin verran. Kirjoita ylös kaikkia niitä asioita, joita olet tehnyt. Mitä olet saavuttanut. Millaisia asioita olet kokenut. Mitä olet opiskellut, mitä oppinut. Älä jää jumiin tarinaan siitä, ettet osaa, vaan ala kirjoittamaan uutta tarinaa siitä, mitä kaikkea osaat.

Kyllä, huijariajattelu nostaa päänsä aika ajoin edelleen, mutta koska olen ymmärtänyt että kyse on vain omista ajatuksista (joita voin muuttaa!) olen päättänyt, etten anna huijariajatusten enää IKINÄ estää minua toteuttamasta itseäni tai tekemästä asioita, jotka on mulle tärkeitä. Tiedä, että voit päästä huijariajattelusta eroon. Syy, miksi olen tästä aiheesta niin intohimoinen on se, että mä TIEDÄN kuinka paljon potentiaalia sun sisällä on. Ja kuinka huijariajattelu estää sua päästämästä kaikkia lahjojasi ja kykyjäsi valloilleen. Ja viemästä elämääsi ja uraasi tilanteeseen, joka tuntuu täysin mahdottomalta.

Se missä voisit olla vuoden, kahden vuoden kuluttua, voi blow your mind. Mutta et voi päästä sinne, jos jatkuvasti pienennät itseäsi, mietit kuka minä olen tekemään tämän, tai murehdit jatkuvasti sitä mitä muut sinusta ajattelevat kun laitat itsesi esille omalla uniikilla tavallasi. Mun suurimpana toiveena on, että sä voisit anteeksipyytelemättä omistaa sun potentiaali, sun upeus, sun lahjat. Jos aiheesta haluat jutella enemmän, niin laita mulle viestiä <3

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *