Jos joku olisi sanonut mulle 5 vuotta sitten, että tuun joogaamaan joka päivä, olisin nauranut ääneen. Jos joku olisi kertonut, että päälläseisonnan sijaan jooga on opettanut mua hengittämään ja pysähtymään, olisin pyöritellyt silmiäni. Jos joku olisi sanonut, että tuun käyttämään samassa lauseessa sanoja kuten asana, pranayama ja puhdistuminen, olisin todennäköisesti saanu hepulin.

Alussa makeet joogakuvat oli se, mikä ajoi mut joogaamisen maailmaan. Kukapa ei olis ihaillu somessa kuvankauniita joogeja henkeäsalpaavissa maisemissa ja ajatellu, että mäki haluun?! Silloin sitä ajatteli, että kunhan saa muutamat joogatunnit alle niin pääsee itekkin postaamaan makeita taaksetaivutuksia tai vahvoja soturiasentoja. Mä itseasiassa löysin toissapäivänä mun ihan ensimmäisiä joogakuvia, joissa koitin parhaani mukaan matkia näitä joogeja ja taipua yksinkertaisiin asanoihin ilman minkäänlaista harjoittelua taustalla… 😀 Haha, täytyy ehkä jakaa ne kuvat joku päivä blogiin.

Toinen suuri syy joogamisen aloittamiseen oli omalla kohdalla selän kuntouttaminen onnettomuuden ja leikkausten jälkeen. Muutaman nikamamurtuman, luudutuksen, sekä tukirautojen asentamisen ja poistamisen jälkeen oli pakko löytää keino millä kuntouttaa vatsan ja selän tukilihaksia, ja se sai ottamaan joogaamisen astetta vakavammin. Vaikka ite alotinkin joogaamisen puhtaasti fyysisistä/fysiologisista syistä, niin vuosien varrella painopiste on muuttunu.. Tottakai joogamiseen liittyy vahvasti fyysinen terveys ja hyvinvointi, mutta itellä ehdottomasti suurimmat vaikutukset näkyy ja tuntuu psyykkisellä puolella. Jokaisella on omat syynsä joogaamiseen – tässä on mun 10 tärkeintä syytä, jotka saa mun palaamaan joogamatolle aina kerta toisensa jälkeen 🙂

Vähentää stressiä. Kun arki on täynnä kiirettä ja stressiä, on mulle välttämätöntä tasapainottaa omaa olemista joogaamisen avulla. Välillä kun tekemistä on liikaa ja vauhti kova, on suorittaessa vaikea huomata omaa väsymystä ja jaksamista.. Joogamatto onkin mulle paikka, jossa pääsen rauhoittumaan, rentoutumaan ja palautumaan stressireaktioista. Joogaaminen auttaa myös vähentämään tätä suorittamista ja suorituskeskeisyyttä, joka on tällä suunnalla myös erittäin tervetullutta.

Hiljentää ajatukset. Mulla on todellinen monkey brain, joka vouhottaa tuhatta ja sataa lähes 24/7 ajatusten ja ideoiden poukkoillessa sinne tänne. Lisäksi huomaan, että iso osa näistä ajatuksista liittyy jotenkin itteeni tai omaan elämään – mitä kokkaan illalla, mitä pukisin päälle, mitä tein eilen, mitä tekisin huomenna.. Mitä enemmän omat ajatukset pyörii oman navan ympärillä, sitä vähemmän huomaa ympärillä olevia ihmisiä ja kykenee olemaan läsnä. Tämä onkin yksi suurimpia syitä, miksi harrastan joogaa. Joogan avulla saan hiljennettyä kaikki ajatukset ja annettua omalla mielelle hetken hengähdystauon.

Auttaa kuuntelemaan kehoa. Tässä mulla on vielä paljon kehittämisen varaa, mutta pikku hiljaa. Jooga on loistava tapa oppia tuntemaan omaa kehoaan; liikkeiden kautta opin, miten oma keho toimii ja miten se reagoi, miltä se tuntuu ja miten voi vastata kehon tarpeisiin. Joogatessa huomaan oonko liikkunut liikaa tai liian vähän, missä on kireyttä ja missä rentoutta.. Joogamisesta on tullu mulle tapa kartoittaa kehon tilannetta ja toimia sen mukaan. Kehotietoisuus luo pohjaa kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja kehon tuntemisen kautta oppii myös mielen tuntemusta.

Tunnen itseni voimakkaaksi. Voima on paljon muutakin, kuin se paljonko rautaa salilla nousee. Ennen joogaamista ajattelin sen olevan pelkkää risti-istuntaa ja mantrojen hyräilyä, ja väitänkin että ne jotka näin ajattelee, ei oo ikinä kokeillu joogaa 😉 Joogassa tulee käytettyä sellaisia lihaksia ja haettua sisäistä voimaa ja kestävyyttä ihan eri tavalla, kuin missään muussa lajissa. Joogassa yhdistyy fyysinen ja psyykkinen vahvuus, ja joogaamisen jälkeen on aina ihan loistava draivi päällä. Tunnen itteni voimakkaaksi ja kykeneväksi – mihin vaan.

Opettaa hengittämään. Käsittämätöntä, mutta totta. Nykypäivänä moni hengittää hyvin pinnallisesti (myös minä), mutta jooga on opettanut hengittämään oikein ja tietoisesti. Hengittämällä kunnolla, koko keuhkojen kapasiteettia käyttäen, on mahdollista vaikuttaa keskeisiin elintoimintoihin, nostaa energiatasoja ja vähentää stressiä. Tietoinen hengittäminen on myös helpoin tapa löytää keho-mieli-yhteys ja harjoitella tietoisuutta. Joogaamisen myötä oon oppinu hyödyntämään hengitystä joogamaton lisäksi myös muutenkin elämässä ja stressaavissa tilanteissa.

Puhdistaa. Liittyy toki hengitykseen, mutta halusin nostaa tän erikseen esille. Itelle jooga puhdistaa henkisesti, kun onnistun joogatessa päästämään irti kaikista haitallisista ajatuksista ja tunteista. Joogaan liittyy vahvasti myös kehon puhdistaminen, sillä monet joogaliikkeet on sunniteltu puristamaan/venyttämään/aktivoimaan/rentouttamaan esimerkiksi tiettyjä lihaksia ja elimiä, joka edesauttaa puhdistautumista. Esim. Youtubesta löytyy paljon tän tyyppisiä kohdennettuja joogaharjoituksia.

Parantaa notkeutta, liikkuvuutta ja tasapainoa. Säännöllinen joogaaminen parantaa lihasten notkeutta ja tasapainoa. Vaikka haastavat jooga-asanat ei olekaan joogaamisen pääideana, niin oon innoissani mm. siitä, että pääsen nykyään spagaattiin, tasapaino on kehittyny hurjasti ja päälläseisonta onnistuu jo helposti! 

Lievittää kipuja. Kun alaselkä on väsynyt ja kipeä, hyppään joogamatolle. Kun niska on jumissa ja noidannuolet vaivaa, hyppään joogamatolle. Kun lihakset on kireät ja paikkoja kolottaa, hyppään joogamatolle. Jooga auttaa myös päänsärkyyn, sekä moniin muihin vaivoihin ja jumeihin. Joogan kipuja lievittävä vaikutus perustuu liikkeiden ja liikeärsykkeiden monipuolisuuteen; liikkeet hoitaa, venyttää ja voimistaa kudoksia samanaikaisesti. Joogaaminen auttaa myös purkamaan kehoon tallennettuja tunteita, jota keho voi viestiä erilaisina kiputiloina.

Edistää terveellisten valintojen tekemistä. Kun alottaa aamun joogalla, on olo heti paljon tarmokkaampi ja virkeämpi, jolloin on helpompi jatkaa päivää tehden muita hyviä, terveellisiä valintoja. Uskallan väittää, että yksi joogaamisen pitkäaikaisia vaikutuksia on nimenomaan elämäntapojen muuttuminen parempaan. Kun oppii kuuntelemaan ja tuntemaan kehoaan, haluaa vaalia terveyttä ja pitää itsestään huolta.

Näytän mallia lapsilleni. Koska joogaaminen on vaikuttanut omaan hyvinvointiin niin merkittävästi, haluan mahdollistaa saman myös omille lapsille. Tytöt löytääkin mun monena aamuna joogamatolta, me tehdään isomman ladyn kanssa acroyoga-harjoituksia, jonka lisäksi lasten joogakanava on ihan tytöillä ihan viikottaisessa käytössä. Ehdollistamisen kautta toivon, että omat tytöt näkisi joogan positiiviset vaikutukset ja ymmärtäisi sen, että omaa kehoa kannattaa kohdella lempeästi ja pitää siitä hyvää huolta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *